Salvați Copiii România derulează în acest an, în perioada martie-octombrie, o campanie socială pentru a combate violența împotriva copiilor: ”Copiii fără etichete”. Campania urmărește conștientizarea violenței împotriva copiilor din societatea românească, generarea unei schimbări de atitudine față de această violență, precum și generarea unei schimbări de paradigmă în educația copiilor, prin înlocuirea practicilor violente cu metode educaționale pozitive, respectarea copilului în locul umilirii lui, renunțarea la indiferență și acceptare față de violența împotriva copiilor.
În cadrul acestei campanii, ieri, 19 martie, Salvaţi Copiii a lansat cel mai amplu studiu privind abuzurile împotriva copiilor realizat în România ultimilor zece ani. Cercetarea a scos în evidență un nivel îngrijorător al violenţei în familii şi în şcoli şi arată nevoia unei abordări noi în relaţia cu copiii. 38% dintre părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie. 63% dintre copii afirmă că sunt bătuţi acasă de părinţii lor, iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor şi, într-o anumită măsură, nici de copii ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic.18% dintre copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua, 13% cu cureaua, 8% cu lingura de lemn.
20% dintre părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului. Miza Campaniei „Copiii fără etichetă” este înlocuirea violenţei educaţionale cu metode educaţionale şi parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evoluţie armonioasă.
Campania invită adulții să lase la o parte stereotipurile din societate și să se raporteze la ceea ce sunt copiii prin natura lor: copiii sunt buni; ei trebuie doar ajutați să se dezvolte prin educație pozitivă, pentru a crește echilibrați și pentru a deveni ”Oameni Mari”.
De asemenea, campania vizează toate formele de stereotipuri și de stigmatizare a copiilor, inclusiv pe cele etnice. „Copiii fără etichetă” va promova următoarele slogane, în funcție de etapa de comunicare: ”Etichetele din copilărie prind viață în adulți. Dezlipește eticheta! Copiii crescuți fără etichete se fac Oameni Mari”.