Săptămâna 1–5 aprilie 2013 va fi dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Să știi mai multe, să fii mai bun!”, desfăşurat anul trecut sub titulatura „Săptămâna altfel”. În această săptămână nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit, ci fiecare şcoală are obligaţia de a implica elevii în activități care să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curricula şcolară.
Tipurile de activități care pot fi organizate în cadrul programului „Să știi mai multe, să fii mai bun!” pot include: activități culturale, activități tehnico-științifice, activități sportive, activități de educație pentru sănătate, activități de educație ecologică și de protecție a mediului, activități de educație rutieră.
În prezent, şcolile sucevene pun la punct ultimele detalii ale activităţilor propuse pentru prima săptămână a lui aprilie, organizând pentru proiectul „Să ştii mai multe, să fii mai bun” acţiuni culturale, sportive, voluntariat etc.
Potrivit Tatianei Vîntur, inspector şcolar pentru educaţie non-formală din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „activităţile propuse de şcolile din judeţ sunt foarte variate şi acoperă fiecare domeniu recomandat de Ministerul Educaţiei Naţionale. Totodată, şcolile au încheiat şi parteneriate cu o serie de instituţii cum ar fi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Universitatea <Ştefan cel Mare>, Palatul Copiilor etc. Faţă de anul trecut, în afară de titulatură, nu sunt schimbări majore ale acestui program”.
Aceasta a mai declarat că modalitatea de selecție a activităților propuse se decide la nivelul fiecărei unități de învățământ şi presupune implicarea, în egală măsură, a elevilor, a cadrelor didactice, a părinților, astfel încât proiectele și activitățile selectate să corespundă obiectivelor educaţionale specifice şcolilor.
Comunitatea locală şi părinţii sunt încurajaţi să participe la activităţi
În vederea planificării activităţilor din săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, la nivelul judeţului s-au organizat ateliere de lucru şi schimburi de experienţă cu consilierii educativi din toate zonele judeţului (Comăneşti - Gura Humorului, Fundu Moldovei - Câmpulung Moldovenesc, Fântâna Mare - Fălticeni, Şcheia - Suceava, Dorneşti - Rădăuţi). Unitățile de învățământ au fost încurajate să permită participarea părinților, a voluntarilor și a publicului larg la activitățile din această săptămână. Aceste activități se vor organiza sub diferite forme, de exemplu: ateliere, competiții organizate la nivelul școlii, al grupurilor de școli, mese rotunde, dezbateri, activități de voluntariat, campanii, proiecte comunitare, vizite de studii, tabere, școli de creație sau de cercetare, parteneriate educaționale și tematice la nivel de unități de învățământ.
De cealaltă parte, în prima săptămână a lunii aprilie 2013, Ministerul Educaţiei Naţionale organizează etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.