O nouă etapă de selecţie a cadrelor didactice pentru constituirea Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional a început în luna februarie a acestui an, aceasta fiind prima sesiune de selecţie din 2013. Profesorii suceveni care râvnesc la un post de conducere în învăţământ au completat formularul de selecţie online, fiind înregistrate 141 de candidaturi. În urma etapei de selecţie online, toţi cei 141 de candidaţi au fost declaraţi admişi, însă nu aceeaşi baftă au avut-o dascălii suceveni şi în etapa ce a constat în evaluarea portofoliilor pe care ei le-au depus la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ).
Pe lista ce cuprinde rezultatele evaluării portofoliilor depuse în vederea constituirii Corpului Naţional de Experţi în Management Educaţional, 40 de profesori suceveni figurează drept „nepromovaţi” înainte de contestaţii.
Eventualele contestaţii vor putea fi depuse la sediul IŞJ în perioada 18-22 martie, urmând ca până la data de 26 martie acestea să fie soluţionate. Rezultatele finale vor fi publicate în data de 28 martie, iar la 1 aprilie se va face actualizarea Registrului Naţional de Experţi în Management Educaţional. În această etapă, la nivel naţional s-au înscris 3.249 de profesori, Suceava situându-se pe poziţia a treia în ceea ce priveşte numărul candidaturilor depuse, după Dolj şi Bucureşti.
Dascălii care vor să preia funcţii de conducere în învăţământ trebuie, în mod obligatoriu, să facă parte din Corpul Naţional de Experţi în Managementul Educaţional. În 2012, în judeţul Suceava, selecţia acestora s-a făcut pe parcursul a trei etape, 540 de dascăli din judeţ fiind admişi în acest corp, interesul din partea acestora fiind ridicat.
Cei care vor să-şi depună candidatura pentru a face parte din corpul de experţi trebuie să fi acumulat 60 de credite transferabile în cadrul unor programe acreditate de formare în domeniul managementului educațional. Candidaţii trebuie să aibă calificativul „foarte bine” în ultimii patru ani, să nu fie sancționaţi disciplinar în anul școlar curent, să nu fie lipsiţi de dreptul de a ocupa o funcție de conducere sau de îndrumare și control în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.