Primul bal vienez organizat vreodată la Suceava s-a dovedit un eveniment de înaltă ţinută şi rafinament. Muzica de calitate, dansatorii profesionişti, dar şi cunoscutul actor Alexandru Arşinel au contribuit din plin la un spectacol de gală. Pentru câteva ore, se poate spune fără teama de a greşi că Suceava a fost capitala culturală a Moldovei, mulţi dintre invitaţi exprimându-şi admiraţia pentru ceea ce au văzut.
Balul de vineri seară de la Hotel Zamca a început pe acordurile orchestrei de muzică clasică ”Lanto Arte” din Bucureşti, dirijată de Alex Mija, câştigător al unor burse acordate de Principesa Margareta. Aria Şampaniei din opera „Don Giovanni”, de Wolfgang Amadeus Mozart, aria lui Danilor din opereta „Văduva veselă”, de Franz Lehar, sau uvertura operetei „Liliacul”, de Johann Strauss fiul, au fost doar câteva din melodiile aplaudate de cei aproximativ 200 de invitaţi prezenţi la eveniment.
Timp de aproximativ o oră, în sală au răsunat acorduri din opere celebre, pe scenă urcând şi baritonul Şerban Vasile, câştigător al mai multor concursuri internaţionale, dar şi soprana Ana Cebotari. Vocile celor doi au dat o şi mai mare greutate balului vienez de la Suceava, iar invitaţii provenind din rândul elitelor societăţii sucevene, din toate domeniile de activitate, începând de la artişti, medici, profesori, avocaţi sau oameni de afaceri, s-au bucurat de fiecare moment.
Printre cei care au participat la eveniment s-a numărat şi Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, care a avut numai cuvinte de laudă pentru organizatori.
„Este mult mai mult decât mă aşteptam, e un eveniment pe care Suceava îl merită cu prisosinţă, mai ales că avem şi o legătură istorică în acest sens, şi cred că aceste întâlniri sunt foarte nimerite, mai ales că au şi un scop nobil, de a ajuta copiii nevoiaşi”, a mărturisit Cristian Adomniţei.
Alexandru Arşinel, aplaudat la scenă deschisă de invitaţi
Balul vienez de vineri seară nu a avut doar momente muzicale, ci şi dans. Debutul tinerilor în societate se făcea odinioară prin “dansul debutanților” la bal. La Suceava, la prima ediție a Balului vienez și-au făcut debutul toți invitații. Participanții au fost invitați la vals de tinerii dansatori de la Clubul de dans ”Boom Dance”. Seara a fost pigmentată şi cu prezenţa directorului Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, nimeni altul decât îndrăgitul actor Alexandru Arşinel, originar din judeţul Suceava, de la Dolhasca. Glumele sale au fost aplaudate de invitaţi, care şi-au părăsit locurile de la mese pentru a face câţiva paşi de dans pe muzica interpretată de Alexandru Arşinel.
„Acest eveniment este unul cu totul şi cu totul deosebit şi mă bucur că s-a organizat aici, la Suceava, într-un loc care-mi este foarte drag mie pentru că e practic la mine acasă. Sper ca această tradiţie să continue şi în anii următori”, a menţionat Alexandru Arşinel.
Licitaţii pentru tablouri ale unor artişti suceveni
Seara a avut şi momente destinate efectiv strângerii de fonduri pentru cei 100 de copii care trăiesc în Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți. Licitaţia pentru tablourile pictate de Puşa Pîslaru şi Cristina Macoveiciuc Hreamătă au stârnit pasiuni printre invitaţi care au „luptat” pentru a pleca acasă cu una dintre creaţii. Maestru de ceremonii la această licitaţie a fost Bogdan Galanton, care i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu uite care este scopul acţiunii: ajutorarea unor copii fără posibilităţi materiale. O a doua licitaţie a avut loc fără strigare, iar invitaţii care au dorit să obţină una dintre creaţiile donate pentru acest eveniment au putut-o face mai discret.
După ce licitaţia s-a încheiat, a fost difuzat un film despre Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, despre nevoile copiilor de acolo şi despre munca unor oameni cu suflet.
Părintele protosinghel Irineu Lichi, vicepreședintele Fundației „Sfinții Ierarhi Leontie şi Teodosie”, care este și economul Mănăstirii Bogdana, le-a vorbit şi el invitaţilor şi a mărturisit că fără căldura unor oameni de bine zidurile clădirilor din Rădăuţi nu ar fi prins viaţă. „Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit aici în această seară şi să vă asigur că facem tot ce se poate pentru a le asigura copiilor de la aşezământ tot ceea ce au nevoie. Fie ca jertfa dumneavoastră să fie binecuvântată”, a spus părintele protosinghel Irineu Lichi.
Cătălina Vartic: „O seară a sufletului şi a solidarităţii”
Chinuită de o răceală rebelă toată săptămâna premergătoare acţiunii, Cătălina Vartic, una dintre doamnele din Asociația “Ajută și vei fi ajutat”, a mărturisit că a fost greu să organizeze acest Bal vienez. „Ca orice început este greu, dar ce poate fi mai frumos decât o muzică de calitate şi o mulţime de oameni frumoşi şi eleganţi. Sucevenii meritau acest eveniment şi sunt convinsă că va deveni o tradiţie în viitor, iar viaţa culturală a oraşului va reînvia. E o seară a sufletului şi a soldidarităţii şi cred că aşa e şi firesc, deoarece vorbim despre o acţiune caritabilă”, a mărturisit Cătălina Vartic.
Cuvinte de mulţumire pentru cei care s-au implicat în reuşita primei ediţii a Balului vienez de la Suceava au fost adresate şi de reprezentanţii Clubului Rotary Suceava-Bucovina, partenerii evenimentului. Cu ajutorul invitaţilor, dar şi al sponsorilor, respectiv Prolisok, Primagra, Savcom, Denis, Marelbo, Symmetrica, Lider CMC, Ecuator, General Construct, Mușatinii, Expert Music, Nicolis, Conbucovina, Autoservice Mitric, SUCT, Paine Co, Global Design, Autotest Bucovina, MER DUM, Party Show, la care se mai adaugă şi sponsori anonimi, pentru copiii de la Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți s-au adunat 100.000 de lei. Nu trebuie uitaţi aici nici Camiceria Italiana, magazinul Robco din Complexul Bucovina și de firma Denis, care au asigurat ţinutele prezentatorilor Oana și Marius Cocoș.
(18 mar 2013, 11:47:28