Şoseaua de centură ar putea să fie finalizată în vara acestui an. După şase ani de la începerea investiţiei, actualul director al SC CF Iaşi, firma care realizează lucrările, Petru Gorongea, a dat asigurări că şoseaua de centură a Sucevei poate fi finalizată până la sfârşitul lunii august a acestui an. Gorongea ne-a declarat că cel mai probabil, lucrările la această investiţie vor reîncepe în cursul săptămânii viitoare. El a arătat că primele lucrări vor fi efectuate pe tronsonul dintre Pătrăuţi şi Şcheia, într-o zonă în care este necesară consolidarea terenului pe care va trece viitoarea centură de ocolire a Sucevei.
Petru Gorongea a spus că firma pe care o conduce va finanţa lucrările de construcţie la şoseaua de centură, până când Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale va efectua primele plăţi. „În momentul de faţă noi finanţăm lucrările, urmând ca încet-încet să decontăm lucrările efectuate. În momentul de faţă aducem agregatele de care avem nevoie, utilaje, şi de săptămâna viitoare vom începe să lucrăm”, a spus directorul SC CF Iaşi, care a mai adăugat că această firmă mai are de recuperat aproximativ zece milioane de lei pentru lucrările efectuate până în momentul de faţă şi care nu au fost decontate.
Petru Gorongea a ţinut să precizeze că întreaga şosea de centură poate fi finalizată în vara aceasta, primul tronson care ar urma să fie dat în folosinţă fiind cel care leagă DN 2 (Pătrăuţi) de DN 17 (Şcheia).
Lucrările la centura Sucevei se află în conservare din vara anului trecut
Construcţia şoselei de centură a Sucevei este una dintre cele mai mari investiţii din judeţul Suceava, însă în vara anului trecut lucrările au intrat în conservare. Cu toate acestea, deşi conservarea lucrărilor ar fi însemnat şi asigurarea pazei şi lucrări minime de întreţinere, fosta firmă SC CF Grup Colas Iaşi, care a câştigat iniţial contractul, şi-a strâns toate utilajele de pe întreg traseul şoselei de centură, a concediat salariaţii, a pus bariere la intrările pe tronsoanele de drum finalizate, uitând însă complet să asigure paza.
Investiţia în şoseaua de centură a Sucevei a crescut cu 62% din momentul începerii lucrărilor
Reamintim că lucrările la şoseaua de centură a Sucevei au început în cursul anului 2007, valoarea de început a investiţiei fiind de 223 de milioane de lei. De atunci şi până în momentul de faţă aceasta a crescut cu 62%, fiind în prezent de 361,94 milioane de lei. Lucrările de construcţie la centura de ocolire a Sucevei sunt finalizate în proporţie de 76%, cheltuindu-se deja 206,2 milioane de lei. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunţat recent că pentru finalizarea investiţiei ar mai fi nevoie aproximativ 150 de milioane de lei (1.500 de miliarde de lei vechi), sumă din care, prin bugetul de stat pentru anul 2013, au fost alocate deja circa 75 de milioane de lei.
Pe de altă parte, trebuie spus că în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Suceava, consilierul Gheorghe Iacob a solicitat conducerii administraţiei judeţene ca la viitoarea şedinţă a deliberativului să fie prezenţi reprezentanţii firmei care a proiectat şoseaua de centură a Sucevei. Iacob a spus că proiectantul trebuie să explice cum a fost aleasă soluţia pentru construcţia unui pilon în mijlocul Drumului Naţional 17, la ieşirea din Suceava spre Gura Humorului, pilon pe care cineva a scris deja „Zidul Morţii”. Iacob a propus modificarea acestei soluţii tehnice, în aşa fel încât să se evite producerea unor accidente rutiere.
Şoseaua de centură a Sucevei va avea o lungime de 13,2 kilometri şi va trece prin localităţile Moara, Şcheia şi Pătrăuţi.
(15 mar 2013, 12:07:52