Cadrele didactice cu rezultate foarte bune la catedră îşi pot suplimenta venitul lunar, aceştia trebuind să depună, începând de astăzi, dosarul în vederea obţinerii gradaţiei de merit. Vor primi gradaţii de 25% din salariul de bază doar acei dascăli care dovedesc implicare în activităţile de la clasă, care au obţinut performanţe deosebite şi distincţii în cadrul competiţiilor şcolare ca urmare a pregătirii elevilor.
Potrivit „Metodologiei şi criteriilor privind acordarea gradaţiei de merit în învăţământul preuniversitar”, numărul de gradaţii care se acordă se calculează astfel: “din numărul stabilit prin aplicarea a 16% din totalul posturilor didactice existente la nivelul Inspectoratului Şcolar se scade numărul de gradaţii acordate în ultimii patru ani”.
Metodologia mai prevede că, “personalul didactic care depune dosarul în vederea obţinerii gradaţiei de merit trebuie să aibă o vechime efectivă în învăţământul preuniversitar de peste patru ani, să aibă performanţe deosebite în inovarea didactică, în pregătirea preşcolarilor sau a elevilor, în pregătirea elevilor distinşi la concursuri şcolare, faza naţională şi faza internaţională şi calificativul „Foarte bine” în fiecare an şcolar încheiat din perioada evaluării”.
În perioada 15 martie – 11 aprilie, cadrele didactice îşi vor putea depune dosarele, urmând ca analiza acestora să se încheie în data de 19 aprilie. Verificarea dosarelor de către membrii comisiei se va realiza în perioada 25 aprilie – 3 mai. Profesorii vor intra în posesia drepturilor ce le revin odată cu obţinerea gradaţiei de merit, începând cu data de 1 septembrie.
348 de beneficiari, în 2012
În 2012, profesorii din judeţ au depus 504 dosare în vederea obţinerii gradaţiei de merit, 348 dintre acestea fiind aprobate.
Cele mai multe dosare au fost aprobate pentru dascălii aparţinând învăţământului primar, respectiv 80, iar pentru învăţământul preşcolar au fost aprobate 41 de dosare. De asemenea, 25 de dascăli de matematică, 23 de profesori de română şi 25 de profesori care predau discipline tehnice au primit salarii majorate cu 25%. Dintre managerii unităţilor de învăţământ care au înaintat documentaţia necesară către IŞJ, 20 au primit gradaţia de merit.
În anul 2011, 565 de profesori au depus dosare pentru a obţine gradaţia, fiind acordate 360 de astfel de recompense băneşti.
Personalul didactic auxiliar, fără gradaţie de merit
Personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic nu este acceptat în rândul beneficiarilor de gradaţii, lucru prevăzut de Legea Educaţiei Naţionale. În ciuda demersurilor sindicaliştilor, prevederea legală care îi exclude de la gradaţii pe cei care îşi desfăşoară activitatea în şcoli, însă nu predau, a rămas în vigoare. Înaintea promulgării noii Legi a Educaţiei, era prevăzută acordarea gradaţiei de merit întregului personal didactic, atât celui de predare, cât şi personalului auxiliar din sistemul de învăţământ preuniversitar.