Fapte de furt şi de tâlhărie în stradă, cu autori minori, de etnie romă, care, însoţiţi de persoane majore, trec cu uşurinţă de la cerşetorie la infracţiuni mult mai grave. Acesta este scenariul multora dintre furturile petrecute în ultimele luni pe străzile din municipiul Suceava, victimele fiind în general persoane vârstnice, iar autorii tineri, foarte mulţi dintre ei minori. Deşi câţiva dintre autorii unor furturi şi tâlhării în stradă au ajuns după gratii în ultimele luni, faptele de acest gen continuă să aibă loc, semn că alţii le iau locul fără a sta prea mult pe gânduri.
Furat şi apoi ameninţat la intrarea în Piaţa Mică, de un „tandem” de minori de 17 şi 12 ani
Un ultim furt, cu un mod de operare aflat la limita cu tâlhăria, s-a petrecut marţi, pe 12 martie. Un tânăr în vârstă de 21 de ani, din Ilişeşti, Marcel F., a fost abordat la ieşirea din Piaţa Mică din Suceava de un alt tânăr care i-a solicitat o ţigară. Se întâmpla în plină zi, în jurul orei 12.30, iar tânărul care a solicitat o ţigară, un minor în vârstă de 17 ani, era însoţit de mai multe persoane de etnie romă. Tânărul de 21 de ani a refuzat să-i dea minorului o ţigară, moment în care, conform anchetei poliţiei, minorul de 17 ani, identificat ulterior în persoana lui Alun Cheraru, din Cajvana, l-a prins cu mâna de gulerul hainei. A fost momentul în care un alt minor, în vârstă de doar 12 ani, i-a furat victimei dintr-un buzunar mai multe bancnote, în jur de 100 de lei, şi a fugit. Urmărit de victimă, copilul de 12 ani a aruncat banii pe jos, însă autorii nu au renunţat. Din ancheta poliţiei rezultă că în timp ce tânărul atacat încerca să ridice banii de pe jos, minorul de 17 ani l-ar fi împins şi ameninţat cu acte de violenţă, luând 35 de lei şi fugind.
Reţinut pentru 24 de ore şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Alun Cheraru a fost pus în libertate a doua zi, după ce magistraţii au decis că nu se impune arestarea sa preventivă. El mai este suspect şi în alte fapte asemănătoare, însă nu sunt foarte multe probe împotriva sa.
De la cerşetorie la furt şi tâlhărie
Dacă în acest caz victima a fost un tânăr, de regulă sunt vizate persoane vârstnice. În timp ce se deplasau prin locuri mai puţin circulate, după lăsarea întunericului, vârstnicii au fost deposedaţi inclusiv prin violenţă de bunuri pe care le aveau la vedere asupra lor, poşete, genţi sau telefoane.
„Sunt grupuri din localităţi limitrofe Sucevei care vin în municipiu pentru a cerşi sub diferite pretexte. Acestea pot trece foarte uşor de la cerşit la furt şi, în cazul opoziţiei victimei, se ajunge la tâlhărie. De cele mai multe ori autorii sunt minori care au o răspundere penală limitată”, mărturisesc surse judiciare.
Acestea au precizat că o serie de autori ai unor furturi în stradă sunt vizaţi de anchete de o bună perioadă de timp şi se speră ca în cel mai scurt timp să poată fi prezentaţi instanţelor de judecată, cu propuneri de arestare preventivă.
(15 mar 2013, 11:21:14