Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava (DGASPC) Suceava a demarat o campanie de prevenire a sarcinii nedorite în adolescenţă.
În cadrul campaniei sunt prevăzute întâlniri cu elevii din şcolile din judeţ, întâlniri cu părinţii, mese rotunde cu profesorii, dar şi cu alţi reprezentanţi ai instituţiilor care ar putea să îi ajute pe adolescenţi să evite o sarcină nedorită.
Şefa Protecţiei Copilului Suceava, Margareta Isăilă, a solicitat, în scris, instituţiilor partenere, implicarea în această campanie şi confirmarea unor persoane de contact, cu sprijinul cărora va fi pus la punct proiectul derulării acestei campanii.
„Scopul acestei campanii îl reprezintă conştientizarea şi educarea tinerilor în vederea prevenirii sarcinii nedorite în adolescenţă. Maternitatea la vârste fragede afectează în mod dramatic viaţa şi viitorul social al minorei, iar, în ultimul timp, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava s-a confruntat cu o serie de probleme determinate de creşterea numărului de adolescente însărcinate, în multe cazuri la vârste foarte fragede”. Ea a mai explicat că instituţia pe care o conduce vrea să implice mai mulţi factori şi instituţii în această campanie (mass-media, şcoala, sănătatea, Biserica, comunitatea, etc.), atât cu scopul de a limita fenomenul, cât şi pentru a rezolva unele consecinţe şi implicaţii în plan medical, psihologic şi social.
Adolescentă însărcinată, “o paria a unei familii, şcoli sau comunităţi”
Directorul executiv adjunct al Protecţiei Copilului Suceava, Petru Ştefăroi, a completat că „această campanie pleacă de la constatarea că maternitatea la vârste fragede deturnează în mod dramatic viaţa şi viitorul social al minorei. Este cunoscut faptul că în majoritatea cazurilor este afectată grav activitatea şi frecvenţa şcolară, putându-se ajunge chiar la întrerupere, viaţa din familia fetei fiind profund perturbată, ajungându-se la conflicte grave, despărţiri, abandon familial sau respingeri, intervenind etichetări şi marginalizări din partea colegilor, vecinilor comunităţii”.
În final, a mai completat Petru Ştefăroi, se poate ajunge la situaţia în care o fetiţă respectată, elevă fruntaşă la învăţătură, să ajungă o paria a unei familii, şcoli sau comunităţi, şi, cel mai grav, „cu toată viaţa şi viitorul grav afectate, atât în plan social-comunitar, cât şi în cel familial şi profesional”.