Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 60 (5267)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sensibilizarea oficialităţilor

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere introducerea numelui lui Dumnezeu în Constituție

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Mitropolia Moldovei și Bucovinei cere introducerea numelui lui Dumnezeu în Constituție.Întrunit într-o şedinţă de lucru, pe 5 martie, la Reşedinţa mitropolitană din Iaşi, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a luat hotărârea „de a iniţia acţiuni de sensibilizare a oficialităţilor, în sensul introducerii sau revizuirii, în viitoarea Constituţie a României, a unor articole care să facă referire la numele lui Dumnezeu sau care să sublinieze rolul familiei în societate, importanţa tradiţiei creştine a poporului român, evidenţierea rolului pe care Biserica Ortodoxă Română l-a avut şi îl are în istoria ţării, a necesităţii predării religiei în şcoală, precum şi importanţa susţinerii românilor aflaţi în afara graniţelor ţării”.

 

„Revenirea la matcă presupune acceptarea existenţei lui Dumnezeu”

Preotul Vasile Baltag, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, ne-a explicat că „societatea românească se află la ora actuală, atât din punct de vedere social, cât şi politic, într-un impas care arată că drumul parcurs până aici are o direcţie total greşită. Tot mai multe voci responsabile, inclusiv din Biserică, au atras atenţia că am ajuns într-un punct critic, pentru întreaga naţiune. Politica de stat, cu programe pur raţionale, fără nici o formă de credinţă religioasă, nu mai poate oferi baza de unitate naţională, de respect, nu mai reuşeşte să trezească în suflete forţă de muncă, de recunoştinţă, de comuniune”. Părintele Baltag a completat că „lipseşte liantul care poate face din părţi un întreg. În această situaţie, revenirea la matcă presupune acceptarea existenţei lui Dumnezeu şi regăsirea cetăţeanului în starea de fiu al Celui ce a zidit totul şi a lăsat creaţia în mâna omului care să o ducă spre desăvârşire”.

 

De ce numele lui Dumnezeu în Constituţie?

,,Orice politică trebuie să ducă naţiunea spre Dumnezeu”, ne-a amintit preotul Baltag vorbele rostite de preotul profesor Dumitru Stăniloae, care a mai expus într-o prelegere de-a sa teoria unui tânăr profesor, care nu era teolog, dar care susţinea că: ,,Puterea publică derivă din Dumnezeu. Şi atunci, în loc să zicem că singura bază pe care se poate clădi azi e un stat de corporaţii, trebuie să spunem: singura bază pe care se poate clădi un stat este Dumnezeu. Dumnezeu origine, Dumnezeu punct de conjugare... Dumnezeu, singura realitate care ca ideal poate polariza în direcţii convergente. Fără Dumnezeu, orice sistem social, fie el cât de perfect ca formă, e un uriaş sicriu în care rânjeşte moartea”. În acest fel a explicat părintele Vasile Baltag „de ce numele lui Dumnezeu trebuie să-şi găsească locul în cartea de baza a unei naţiuni, care este Constituţia. Legat de rolul familiei în societate, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei ne-a spus că „Biserica este cea mai îndreptăţită instituţie care poate să ceară locul unde trebuie situată familia creştină, cu viaţă morală şi fundament genetic sănătos”.

 

„Educaţia religioasă, factor de stabilitate şi de comuniune în societatea românească” 

Biserica Ortodoxă Română, ne-a mai spus preotul Baltag, prin glasul ierarhiei sale, nu impune, ci propune valori, şi, de aceea, predarea religiei în şcoală propune modele viabile de bunătate, de sfinţenie, oferind repere pentru tinerii în formare, pentru viaţa de familie şi pentru viaţa socială în general”. „Educaţia religioasă organizată în cadrul învățământului de stat este un factor de stabilitate şi de comuniune în societatea românească. Este una din puţinele materii unde se mai apără şi promovează unitatea de limbă şi neam a poporului român, unde se apără şi se susţine identitatea spirituală şi demnitatea persoanei într-o societate fragmentată, confuză şi o lume strict individualistă. În contrast cu ce oferă societatea prin mijloacele de informare, dintre care unele îşi arogă dreptul de a fi educative, Biserica, şi cu ajutorul educaţiei religioase din şcoli, reuşeşte să sancţioneze modelele degenerative din viaţa socială care devin tot mai evidente: minciuna, corupţia, trădarea, pornografia, violenţa de toate tipurile, trădarea, sperjurul, indiferenţa, etc.”, a completat reprezentatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

 

Alte hotărâri ale Sinodului Mitropolitan

Pe ordinea de zi a şedinţei Sinodului Mitropolitan, condusă de ÎPS Părinte Mitropolit Teofan, la care au mai participat ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, s-au aflat mai multe probleme privind viaţa bisericească din Moldova. Printre hotărârile şi temele discutate de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei se numără şi „necesitatea de a identifica locurile din teritoriul canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei unde se află înhumaţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, care să fie pomeniţi în ziua mutării acestora la Domnul, importanţa intensificării misiunii în zonele în care au apărut persoane sau mişcări eterodoxe, dar care activează sub aparenţa unui cult ortodox, aprobarea tematicii şi bibliografiei orientative pentru obţinerea gradului I în preoţie”. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a mai hotărât analizarea unui raport privind situaţia şi activităţile Asociaţiei <Oastea Domnului> pe cuprinsul teritoriului canonic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi analizarea datelor statistice referitoare la structura confesional-religioasă în judeţele din regiunea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în perioada 1992-2011.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere introducerea numelui lui Dumnezeu în Constituție.
 Vizualizări articol: 2533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 8 voturi
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei cere introducerea numelui lui Dumnezeu în Constituție2.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Suntem un stat laic trimis de
(14 mar 2013, 12:02:44
România trebuie să rămână un stat laic. Nu putem constituţional, juridic şi nici nu cred că ar mai trebui să avem o Constituţie în acest sens, ar trebui ca Biblia să fie Constituţie şi şeful statului să fie patriarhul. Poporul român s-a format odată cu creştinismul, însă pe teritoriul vechii Dacii a existat viaţă şi mult înainte.Întreaga tradiţie a modernităţii politice europene de 200 de ani încoace este orientată spre un proces de laicizare a instituţiilor statului.Predarea religiei obligatoriu în şcoală este o anormalitate educaţională. Fiecare părinte trebuie să aibă posibilitatea de a decide dacă copilul lui trebuie să urmeze astfel de cursuri

1.1  RE: Suntem un stat laic trimis de
(14 mar 2013, 14:00:58
de aceeasi parere sunt si eu .. fiecare are dreptul sa creada in ce vrea si sa faca ce vrea..nu cu forta ! din cate vad eu lor le e frica ca isi pierd painea.. Zilele acestea numaram bisericile din oras.. in fiecare cartier sunt cate vreo 3 4 biserici daca nu mai multe.. de ce nu fac cu banii aia ceva ptr cei nevoiasi .. Picturi de milioane ...si clopotnite de zeci de mii de euro .. cu tabla poleita cu aur..
Ma uit si la fotografia postata mai sus la articol si acei "preoti" imi par a fi ff saraci.. probabil acele haine au o valoare destul de mare.. Ptr CE??
1.2  RE: Suntem un stat laic trimis de
(14 mar 2013, 15:13:25
Bre raducu ateucu , bre !!! Chiar nu inteleg de ce te deranjeaza ca se preda religia in scoli . Din faptul ca unii crestini isi fac semnul crucii de la dreapta la stanga , alti crestini fac semnul crucii de la stanga la dreapta , alti crestini nu fac semnul crucii , iar altii isi pun semnul pestelui pe masina , ce concluzie tragi ? Ca in Romania marea majoritate a cetatenilor sunt crestini . Si spune-mi te rog ce lucruri rele te invata Biblia ? Sau preotii ?
Ups !!! Am uitat ca scoala bolsevica pe care ai urmat-o il neaga pe Dumnezeu .
2.   O eradicare pe criterii religioase nu-si doresc? trimis de
(14 mar 2013, 14:37:10
propun prin constitutie ca fiecare preot sa aiba in dotare un Ml ca al lui vasilica .
dealtfel, fiecare cetatean al tarii sa cotizeze lunar pentru bunastarea popilor (ca preoti sunt foarte putini si ei se multumesc cu putin).
3.   Eu sunt pentru, dar . . . trimis de
(14 mar 2013, 15:20:31
. . . sa se mentioneze in Constitutie pe langa Dumnezeu si rolul BOR, si faptul ca Patriarhul Miron Cristea a fost antisemit, Patriarhul Justinian Marina a spus "Cristos este omul nou. Omul nou este omul sovietic. Prin urmare Cristos este sovietic!" si Patrirahii Justin si Teoctist au fost de acord cu daramarea bisericilor! De asemenea sa se mentioneze si faptul ca timp de secole tiganii au fost tinuti ca robi/sclavi pe langa domeniile manastiresti ca "tigani de ogor"! Daca scriu si astea, eu personal sunt de acord cu restul, nu ma deranjeaza!
4.   Catre YOYO1 trimis de
(14 mar 2013, 16:33:57
Vad ca ai luat locul lui FUHRER HITLER .Ma ataci din toate pozitiile .Esti cumva tot el????
5.   Pentru radu trimis de
(14 mar 2013, 16:59:29
Domnule RADU,daca un om isi permite sa te contrazica inseamna ca e antisemit,sau de cand domnia ta esti la putere nu mai are voie nimeni sa-ti contrazica parerile,sau ce?Mai bine ti-ai vedea dumneata de investitura pe care ti-a acordat-o poporul sa faci ceva in parlament nu sa te tii de certuri pe aici,crezi ca noi nu stim cine ascunde acest Radumamii?Conform costitutiei fiecare om are dreptul la libera exprimare,asa ca daca nu-ti convine de parerea cuiva macar incerca sa te abtii.
6.   Catre Kante trimis de
(14 mar 2013, 17:12:57
Pe acest forum fiecare isi exprima parerile politice si social economice,dar nu trebuie folosit un limbaj obscen,pornografic antirasial si antisemit.YOYO1 nu a folosit un asemenea limbaj in schimb ma ataca permanent.I s-o fi pus pata pe mine:)).Dar e dreptul lui binenteles.Plus ca e foarte indicat daca esti stresat sa intri pe forum si sa faci atac la persoana.In felul acesta te linistesti si-ti poti continua seara linistit.In al doilea rand nu am nici o functie politica,eu reprezint societatea civila.Nu eu ma tin de certuri aici ci aceasta este atmosfera generala.Sigur ca fiecare se poate exprima liber dar cu conditia sa respecte regulile impuse de forum.Cred ca putem totusi vorbi decent si civilizat nu?
6.1  RE: Catre Kante trimis de
(14 mar 2013, 17:54:38
NU reprezinti societatea civilă, doar FACI PARTE din aceasta.
7.   ....... trimis de
(14 mar 2013, 19:06:54
Da,se poate vorbi civilizat doar in conditia in care interlocutorul te respecta
8.   Catre Kant trimis de
(14 mar 2013, 19:49:16
Toti reprezentam societatea civila.Nu doar facem parte din ea ca nue organizatie sau partid.Fiecare cetatean reprezinta societatea civila pentru ca nu suntem grupati pe aceeasi ideologie,ci suntem o masa vibranta.Cat despre respect e corect.Asa a procedat Hitler mereu,m-a respectat strasnic de tare.
9.   Ia de-aici trimis de
(14 mar 2013, 20:31:57
Tu chiar ai o problema cu proprietatea cuvintelor. Omule, nu poti sa spui "eu reprezint societatea civila". Da, NOI TOTI reprezentam societatea civila, dar o singura persoana( "eu" ), nu poate reprezenta asa ceva. E ca si cum ai spune ca tu esti poporul.
9.1  RE: Ia de-aici trimis de
(14 mar 2013, 20:32:51
REPREZENTÁ, reprezínt, vb. I. Tranz. 1. A avea forma sau înfățișarea unui anumit obiect; a realiza (în miniatură) un obiect. ♦ A înfățișa, a evoca ceva prin procedee plastice, grafice sau prin limbaj. 2. A interpreta pe scenă o lucrare dramatică în fața publicului. 3. A acționa în numele unei persoane, al unei colectivități, al unui stat în temeiul împuternicirii primite de la acestea sau de la lege; a avea un împuternicit sau un mandatar. ♦ A fi exponentul unui curent, al unei școli etc., înfățișând, întruchipând aspectele lor caracteristice, esențiale. 4. A constitui, a fi, a însemna. 5. A-și readuce în conștiință imaginea obiectelor sau a fenomenelor percepute anterior; p. ext. a-și imagina, a-și închipui. 6. A exprima o legătură între mai multe mărimi printr-o relație matematică. – Din fr. représenter, lat. repraesentare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei