Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat ieri că în perioada următoare vor fi desfiinţate Direcţiile de Sănătate Publică judeţene (DSP) şi Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). Cele 40 de case judeţene de asigurări de sănătate şi DSP-urile vor fi transformate în câte opt instituţii regionale, iar aproape jumătate din personalul administrativ al acestora, adică peste 1.000 de angajaţi, va fi disponibilizat.
Nicolaescu a mai declarat că economiile ce vor fi făcute prin desfiinţarea acestor instituţii vor fi dirijate către programele naţionale de sănătate.
Vestea nu i-a surprins pe şefii din judeţ ai acestor instituţii, aceştia luând la cunoştinţă de intenţiile ministrului de resort încă de acum două luni.
Plecat în Portugalia pentru susţinerea unui proiect, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, apreciază afirmaţia ministrului Eugen Nicolaescu privind înlocuirea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate cu case regionale ca fiind o decizie pentru care avantajele şi dezavantajele se vor vedea în timp.
„Dacă cei din fruntea ministerului au luat deja această hotărâre, noi nu o putem contesta. Nu am primit nici un document oficial, nici o înştiinţare cu privire la acest fapt. Decizia nu e tocmai bună din prisma faptului că vor exista reduceri de personal. Probabil o parte dintre angajaţi vor fi direcţionaţi către Consiliul Judeţean care are în subordine unităţile medicale din judeţ, o parte către structuri regionale ale Ministerului Sănătăţii”, a declarat Abiţei.
Acesta a mai precizat că a fost înştiinţat de intenţia MS încă de acum două luni, în cadrul unei videoconferinţe. În cadrul DSP Suceava sunt angajaţi 132 de persoane.
De partea cealaltă, preşedinta Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, dr. Adela Băişanu, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect, specificând că pe adresa instituţiei nu a sosit nici un document oficial care să cuprindă înştiinţări din partea MS.
(13 mar 2013, 11:36:46