Procesul „Şpagă în Vama Siret” a bifat ieri un nou termen de judecată. Ca şi la precedentele termene, în faţa completului de judecată de la Curtea de Apel Suceava au fost prezenţi o serie de martori propuşi de cei 66 de poliţişti de frontieră şi vameşi trimişi în judecată în primăvara anului 2011. Ieri au oferit declaraţii şase persoane, printre care şi fostul şef al Biroului Vamal Siret, dar şi fostul şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret.
Ovidiu Hurjui era împuternicit la conducerea Biroului Vamal Siret până în data de 31 decembrie 2010, iar în perioada în care la Siret s-a aflat agentul sub acoperire Mădălin Ionescu cei doi au intrat în contact în mai multe rânduri.
„Am fost abordat de Mădălin Ionescu, care mi-a propus să rămân şef şi după data la care expira împuternicirea. Mi-a spus că va da nişte telefoane la persoane sus-puse şi se rezolvă. Eu nu mi-am dorit să mai continui pe acea funcţie, aşa că oferta sa nu m-a interesat. Nu mi-a explicat cu cine poate vorbi şi unde lucrează acele persoane şi nici eu nu am întrebat nimic în acest sens, mai ales că ştiam că toate numirile pentru funcţiile de conducere se fac doar de către conducerea Autorităţii Naţionale Vamale”, a menţionat Ovidiu Hurjui.
O altă persoană cu funcţie de conducere care a fost audiată ieri este inspectorul principal Ionuţ Cârdei. La vremea când s-au realizat înregistrările video şi audio, în decembrie 2010, Cârdei ocupa funcţia de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret. Ofiţerul a explicat că a fost surprins de numărul mare de schimbări efectuate într-un interval foarte scurt în planificarea turelor de serviciu şi spune că aşa ceva nu a văzut niciodată în anii petrecuţi în Poliţia de Frontieră.
Audierile martorilor vor continua şi la termenul următor, programat pe 9 aprilie. Printre cei care au mai oferit declaraţii la Curtea de Apel Suceava despre activitatea derulată în Punctul de Trecere a Frontierei Siret s-au aflat şi alte persoane, printre care şi comisarul-şef Gelu Ieremie, fost şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Cele 66 de persoane judecate la Curtea de Apel Suceava sunt acuzate că au constituit un grup infracţional organizat, care avea ca scop favorizarea traficanţilor de ţigări, combustibil şi alte produse. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.a. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.
Contribuţia celor patru vameşi la grupul infracţional de la PTF Siret a constat din relaţiile directe cu comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al PTF Siret. „În calitate de lucrători vamali (şefi de tură) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – şef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizând 23.913 lei, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei”, se arată în rechizitoriul DNA.