Peste 6.500 de elevi ai claselor a XII-a au susţinut cu mai puţin de o lună în urmă prima serie a simulărilor examenului de bacalaureat, testare ce şi-a propus monitorizarea stadiului de pregătire al elevilor şi stabilirea unor măsuri de remediere, acolo unde acestea se impun.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au arătat mulţumiţi de rezultatele obţinute de elevii suceveni, procentul de promovabilitate de la nivelul judeţului, înaintat de către aceştia, fiind de 56,06.
În cazul în care cifra înaintată de şefii IŞJ ar fi reprezentat într-adevăr o diagnoză reală a pregătirii elevilor, situaţia ar fi fost cel puţin satisfăcătoare, ţinând cont că la bacul din 2012 proporţia promovaţilor a fost sub 50%. O privire mai atentă asupra unei centralizări detaliate a rezultatelor simulării scoate la lumină date pe care şefii IŞJ nu au vrut să le facă publice, ba mai mult, aceştia au scos la înaintare o serie de cifre ce pun într-o lumină favorabilă pregătirea elevilor de-a XII-a.
Rezultatele de la matematică dau peste cap datele prezentate de IŞJ
La proba de limba şi literatura română, aproape 59% dintre elevii care în câteva luni vor încheia socotelile cu ciclul liceal au promovat examenul.
De partea cealaltă, piatra de moară a simulării a fost disciplina matematică. Din cei 5.225 de elevi care au fost prezenţi, au luat note peste 5 doar 1.297 de elevi, de unde rezultă faptul că 3.928 nu au luat calificative de promovare la această probă.
Dat fiind faptul că pentru a fi promovat bacul, un elev trebuie să ia note peste 5 la toate probele scrise ale examenului, cei 3.928 de elevi nu au picat doar proba de matematică, ci întregul examen. Dacă din totalul de circa 6.600 de elevi de clasa a XII-a, 3.928 sunt „picaţi” din cauza matematicii, procentul de promovabilitate al simulării scade la 40.
Mai mult de atât, elevii au avut de ales pentru proba a doua între matematică şi istorie. Pentru istorie au optat 1.303 elevi, iar 619 au luat note sub 5.
La un calcul simplu, la cea de-a doua probă a simulării (matematică şi istorie) au picat 4.547 de elevi, de unde rezultă un procent de promovabilitate al simulării din februarie de 31.
De unde a reieşit procentul prezentat de IŞJ?
Pentru calculul procentului final de promovabilitate, reprezentanţii IŞJ au făcut media aritmetică a procentelor de promovabilitate aferente celor 15 discipline susţinute la simulare.
Astfel, un procent de promovare de 24 (cazul matematicii) a putut fi camuflat de un procent de 95 de la disciplina filozofie, fără a se ţine cont că, pentru aceasta din urmă, au optat doar 38 de elevi, iar pentru matematică au optat peste 6.500.
Procente care au salvat statistica IŞJ-ului sunt şi cele aferente disciplinelor sociologie, psihologie sau chimie organică, unde cifrele de promovare au fost foarte mari, însă numărul de elevi care au susţinut probe la aceste materii a fost doar de ordinul zecilor.
Prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava, a explicat că „putem vorbi despre promovabilitate doar la examenul de bacalaureat, nu şi în cazul simulărilor. Am organizat aceste testări la recomandarea Ministerului Educaţiei, iar scopul lor este de a familiariza elevii cu atmosfera de examen şi de a observa eventualele probleme. 56,06% a rezultat prin calcului mediei procentelor fiecărei probe, iar acest lucru a fost specificat de la bun început”.
Rezultate mediocre la liceele tehnologice şi cele particulare
11.404 elevi ai claselor a XII-a au fost notaţi cu calificative între 1 şi 4,99, iar, de partea cealaltă, 39 de şcolari au obţinut note de 10, cele mai multe note maxime fiind bifate la disciplinele Istorie, Chimie şi Biologie (anatomie umană şi genetică). Rezultatele cele mai slabe au fost înregistrate la liceele tehnologice şi liceele particulare.
Aproximativ 98% din elevii claselor a XII-a au participat la simularea examenului de bacalaureat din februarie.
În perioada 13- 17 mai se va desfăşura a doua etapă a simulărilor pentru examenul de bacalaureat.
(13 mar 2013, 11:53:44