miercuri, 13 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 59 (5266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne de întrebare

Dezastrul de la simularea bacalaureatului, muşamalizat de către reprezentanţii IŞJ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Peste 6.500 de elevi ai claselor a XII-a au susţinut cu mai puţin de o lună în urmă prima serie a simulărilor examenului de bacalaureat, testare ce şi-a propus monitorizarea stadiului de pregătire al elevilor şi stabilirea unor măsuri de remediere, acolo unde acestea se impun.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean s-au arătat mulţumiţi de rezultatele obţinute de elevii suceveni, procentul de promovabilitate de la nivelul judeţului, înaintat de către aceştia, fiind de 56,06.

În cazul în care cifra înaintată de şefii IŞJ ar fi reprezentat într-adevăr o diagnoză reală a pregătirii elevilor, situaţia ar fi fost cel puţin satisfăcătoare, ţinând cont că la bacul din 2012 proporţia promovaţilor a fost sub 50%. O privire mai atentă asupra unei centralizări detaliate a rezultatelor simulării scoate la lumină date pe care şefii IŞJ nu au vrut să le facă publice, ba mai mult, aceştia au scos la înaintare o serie de cifre ce pun într-o lumină favorabilă pregătirea elevilor de-a XII-a.

 

Rezultatele de la matematică dau peste cap datele prezentate de IŞJ

La proba de limba şi literatura română, aproape 59% dintre elevii care în câteva luni vor încheia socotelile cu ciclul liceal au promovat examenul.

De partea cealaltă, piatra de moară a simulării a fost disciplina matematică. Din cei 5.225 de elevi care au fost prezenţi, au luat note peste 5 doar 1.297 de elevi, de unde rezultă faptul că 3.928 nu au luat calificative de promovare la această probă.

Dat fiind faptul că pentru a fi promovat bacul, un elev trebuie să ia note peste 5 la toate probele scrise ale examenului, cei 3.928 de elevi nu au picat doar proba de matematică, ci întregul examen. Dacă din totalul de circa 6.600 de elevi de clasa a XII-a, 3.928 sunt „picaţi” din cauza matematicii, procentul de promovabilitate al simulării scade la 40.

Mai mult de atât, elevii au avut de ales pentru proba a doua între matematică şi istorie. Pentru istorie au optat 1.303 elevi, iar 619 au luat note sub 5.

La un calcul simplu, la cea de-a doua probă a simulării (matematică şi istorie) au picat 4.547 de elevi, de unde rezultă un procent de promovabilitate al simulării din februarie de 31.

 

De unde a reieşit procentul prezentat de IŞJ?

Pentru calculul procentului final de promovabilitate, reprezentanţii IŞJ au făcut media aritmetică a procentelor de promovabilitate aferente celor 15 discipline susţinute la simulare.

Astfel, un procent de promovare de 24 (cazul matematicii) a putut fi camuflat de un procent de 95 de la disciplina filozofie, fără a se ţine cont că, pentru aceasta din urmă, au optat doar 38 de elevi, iar pentru matematică au optat peste 6.500.

Procente care au salvat statistica IŞJ-ului sunt şi cele aferente disciplinelor sociologie, psihologie sau chimie organică, unde cifrele de promovare au fost foarte mari, însă numărul de elevi care au susţinut probe la aceste materii a fost doar de ordinul zecilor.

Prof. Laura Hacman, purtător de cuvânt în cadrul IŞJ Suceava, a explicat că „putem vorbi despre promovabilitate doar la examenul de bacalaureat, nu şi în cazul simulărilor. Am organizat aceste testări la recomandarea Ministerului Educaţiei, iar scopul lor este de a familiariza elevii cu atmosfera de examen şi de a observa eventualele probleme. 56,06% a rezultat prin calcului mediei procentelor fiecărei probe, iar acest lucru a fost specificat de la bun început”. 

 

Rezultate mediocre la liceele tehnologice şi cele particulare

11.404 elevi ai claselor a XII-a au fost notaţi cu calificative între 1 şi 4,99, iar, de partea cealaltă, 39 de şcolari au obţinut note de 10, cele mai multe note maxime fiind bifate la disciplinele Istorie, Chimie şi Biologie (anatomie umană şi genetică). Rezultatele cele mai slabe au fost înregistrate la liceele tehnologice şi liceele particulare.

Aproximativ 98% din elevii claselor a XII-a au participat la simularea examenului de bacalaureat din februarie.

În perioada 13- 17 mai se va desfăşura a doua etapă a simulărilor pentru examenul de bacalaureat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dezastrul de la simularea bacalaureatului, muşamalizat de către reprezentanţii IŞJ.
 Vizualizări articol: 1073 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 6 voturi
Dezastrul de la simularea bacalaureatului, muşamalizat de către reprezentanţii IŞJ4.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Aberant trimis de
(13 mar 2013, 11:53:44
In acelasi timp numarul salariilor de merit si al gradatiilor de merit ramane la cote ridicate, neschimbate de zeci de ani, desi "performantele" de la bacalaureate sunt cunoscute. Sunt cazuri la liceele industriale unde profesori cu gradatii de merit au promovabilitate ZERO la bacalaureat.
2.   @pezevenchiul trimis de
(13 mar 2013, 13:03:28
din cate stiu eu, salarii de merit nu se mai acoda de ceva ani in invatamant si cred ca si gradatiile de merit sunt mai putine (dupa ce merite se dau e insa alta discutie)

Dar nu sunt de acord cu a da vina doar pe profesori, familia mi se pare a avea un rol tot atat de important in educatia si indrumarea spre a invatatura a unui copil/tanar. Ma rog, motivele pentru care generatia asta nu prea se mai omoara cu scoala sunt multe si n-are rost sa ne intindem. Ce face ISJ-ul insa e ca pe vremea raportarilor alea bombastice de pe vremea lui Ceasca si care n-aveau nici o legatura cu realtateabig grin
3.   Profii au dreptate, n-au cum sa munceasca! trimis de
(13 mar 2013, 13:43:28
Profii au dreptate, n-au cum sa munceasca, dupa banii pe care ii primesc. Mai nou, nici parintii nu mai au motivatie si nici elevii nu prea mai vor sa fie stresati cu note proaste!
3.1  RE: Profii au dreptate, n-au cum sa munceasca! trimis de
(13 mar 2013, 19:25:04
Pai NICI NU MUNCESC dupa cum se vede. Indiferent ce salarii or avea, tot s_p_aga e mai dulce.
4.   Pamflet trimis de
(13 mar 2013, 14:09:49
In 2011 cand nu au fost camere la bac au promovat 80%
In 2012 cand s-au pus camere ou promovat 40%

De unde rezulta ca jumatate din cei care au promovat de-a lungul anilor bacul in suceava nu meritau acest lucru

Dar apare intrebarea cum promoveaza acei absolventi care acum sunt studenti (in mare parte la USV) examenele?

Tragic e faptul ca acei incapabili vor termina si facultatea (prin metode stiute de ei) si se vor angaja la stat (prin aceleasi metode)

Sper ca cei care au dus invatamantul romanesc si sucevean aici sa aiba parte de medici, juristi, ingineri, arhitecti din randul celor care termina scoala fara sa stie nimic.
(asta e parerea mea)
5.   Meseria e bratara de aur. trimis de
(13 mar 2013, 18:07:40
Bravo profesorilor. De vina e abramburica ca a inceput goana dupa diplome. Calificari sula, termina copilul 8 clase si trebuie sa-i dam diploma de bac. Nu calificare intr-o meserie ordinara desconsiderata de toti, gen asistenta si restul. Profesorii trebuie sa inteleaga ca nu toti copiii sunt pe acelasi nivel. Va dau un exemplu maximus, vine directorul si roaga finalisti de la olimpiada de matematica anul acesta, sa nu renunte pentru alta disciplina. Bravo cadrului didactic de la St. c. Mare.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei