Caloriferele din locuinţele sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat vor da căldură timp de încă o săptămână, după care stocurile de cărbune vor fi epuizate complet, dacă nu se vor găsi resurse financiare pentru achiziţionarea de noi stocuri de huilă.
În condiţiile în care datoria populaţiei către Termica depăşeşte 220 de miliarde de lei vechi, iar încasările lunare de la populaţie nu acoperă nici măcar costul cărbunelui ars în luna anterioară, oprirea căldurii, într-o perioadă când încă este necesară furnizarea ei, nu este deloc imposibilă.
Deşi săptămâna trecută directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, anunţa că Termica mai are cărbune doar până pe 15 martie, între timp, termenul limită a fost devansat de sosirea unui nou transport de huilă, care le mai ajunge pe câteva zile.
„Acum avem în stoc 6.000 de tone de cărbune, care, la un consum de aproape 700 de tone pe zi, în funcţie de temperaturile exterioare, ne va ajunge până la începutul săptămânii viitoare (18-19 martie)”, a precizat directorul Termica Suceava.
Achiziţia unui nou transport de cărbune care să prelungească perioada de funcţionare a centralei termice care asigură căldura şi apa caldă pentru peste 22.500 de apartamente nu se poate face fără un efort financiar considerabil, susţinut de încasările de la populaţie.
Încasări de numai 11% din valoarea facturii lunii trecute, la Termica
Problema e că situaţia încasărilor este departe de aşteptările minime ale celor de la Termica, care, pentru a putea asigura un flux constant de cărbune, ar trebui să încaseze lunar minim trei milioane de lei de la asociaţiile de proprietari.
Numai că până ieri, încasările pe luna februarie erau de numai 451.000 de lei.
„Practic, până acum, noi nu am încasat decât 11% din valoarea facturii lunii trecute, care este de 4.300.000 de lei. Este mult sub plăţile minime care ar fi trebuit făcute săptămânal. Pentru a avea cu ce plăti un nou transport de cărbune, care să ne mai prelungească perioada de funcţionare cu câteva zile, avem nevoie ca încasările de la populaţie să fie măcar de vreo 600.000 de lei până la finele săptămânii”, a spus directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Achiziţia unui nou transport de cărbune depinde şi de banii pe care Termica aşteaptă să-i încaseze din vânzarea de energie electrică – peste un milion de lei, dar şi de subvenţiile pe care trebuie să le achite Primăria Suceava.
„Noi facem toate eforturile necesare pentru a asigura căldura măcar până la finele lunii martie, sau chiar până pe 15 aprilie, dacă temperaturile exterioare vor impune acest lucru”, a adăugat directorul societăţii de termoficare.
CAF-urile din spatele Ambro, varianta de rezervă
În cazul în care Termica ar rămâne fără cărbune, oprirea termocentralei nu ar afecta doar furnizarea căldurii, ci şi cea a apei calde. Numai că, în această privinţă, cei de la Termica se bazează pe cazanele de apă fierbinte din spatele Ambro, de unde ar putea asigura apa caldă necesară sucevenilor şi chiar, în anumite limite, căldura necesară, dar la parametri minimi, cât să dezmorţească caloriferele.
Problema e că nici CAF-urile nu pot fi pornite dacă nu se înregistrează plăţi suficiente cât să acopere datoriile existente la E.ON.
“Dacă se ajunge la situaţia deloc plăcută de a nu mai avea cărbune, speranţa noastră stă în CAF-uri, dar nici alea nu pornesc dacă nu plătim rapid 1,5 milioane de lei către E.ON, ca să ne dea drumul la gaz. Problema e că gigacaloriile produse acolo sunt mai scumpe decât cele produse pe cărbune şi nici instalaţiile nu au putere să asigure şi căldura necesară întregului oraş”, a explicat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu.
Căldura, necesară cel puţin până la finele lunii
Conform legii, Termica trebuie să furnizeze căldură câtă vreme media temperaturilor exterioare în intervalul orar 20,00-6,00 este sub 10 grade Celsius, iar prognozele meteo nu se arată deloc favorabile încălzirii vremii. Din contra, la finele acestei săptămâni sunt prognozate temperaturi negative chiar şi în timpul zilei, nu doar noaptea.
„Avem nevoie încă de căldură. Eu resimt asta pe pielea mea, pentru că stau într-o scară de bloc care a fost debranşată din cauza datoriilor. Problema e că deşi a fost luată această măsură, cei cu datorii foarte mari tot nu au plătit nimic”, spune Nicoleta Stir, administratorul Asociaţiei 41, unde datoriile sunt atât de mari încât media restanţelor pe apartament este de 2.500 de lei.
Datoria cumulată a celor 469 de apartamente din asociaţie se apropie de 11 miliarde de lei vechi, dar o bună parte din restanţe este acumulată doar de unele familii, în vreme ce altele, care sunt cu plăţile la zi, trebuie să sufere din cauza vecinilor care nu au mai plătit de ani de zile ce au consumat.
„Oamenii vor căldură, dar fără să o plătească”, spune administratorul asociaţiei, care degeaba le-a bătut la uşă celor rău-platnici, degeaba a făcut şedinţe pe scară de bloc, că încasările nu au crescut.
Cele mai mari datorii către furnizorii de utilităţi sunt acumulate la Asociaţile 41 – 1,08 milioane de lei, 52 – 1,7 milioane de lei, 33 – aproape două milioane de lei, 34 – circa 1,5 milioane de lei, 31 Eroilor – aproape 500.000 de lei, la finele lunii februarie, pentru că odată cu eliberarea noilor facturi, pentru consumul de luna trecută, datoria acestora va creşte.
Cert este că furnizarea căldurii în municipiul Suceava depinde mult de încasările care se fac săptămâna aceasta de la asociaţiile de proprietari, pentru că de nu va dispune de banii necesari achiziţiei unui nou transport de huilă, săptămâna viitoare Termica va fi nevoită să oprească funcţionarea termocentralei pe cărbune, poate chiar definitiv.
(12 mar 2013, 12:25:23