Intenţiile guvernanţilor de a reduce certificatele verzi acordate pentru energia electrică produsă pe bază de energie regenerabilă ar putea afecta construirea unei noi centrale termice, pe biomasă, la Suceava.
Conducerea Adrem Invest Bucureşti a anunţat recent demararea investiţiei de realizare a noii centrale termice, după semnarea contractelor cu firma General Construct, pe partea de construcţie, şi cu austriecii de la Urbas, pe partea de furnizare a utilajelor din care e compusă centrala termică.
Chiar de tocmai au dat startul unei investiţii de peste 90 de milioane de euro, reprezentanţii Adrem s-au arătat nemulţumiţi de schimbările legislative care le afectează buna funcţionare a acestui proiect.
Îngrijoraţi de viitorul centralei termice
În cadrul unei discuţii cu primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentanţii Adrem Invest s-au arătat îngrijoraţi de viitorul centralei termice, în condiţiile în care atunci când au pornit la drum să facă centrala s-au bazat pe anumite calcule, care au fost date peste cap între timp.
Mai exact, la început se acordau trei certificate verzi, în valoare de 165 de euro, pentru fiecare MW produs şi livrat în sistem, pentru ca acum să se acorde numai două certificate verzi, în valoare de 110 euro. Mai mult, intenţiile Guvernului sunt de a reduce numărul de certificate verzi acordate producătorilor de energie verde.
Lungu: În măsura în care subvenţiile de energie verde se reduc, au o problemă financiară
„Nu sunt avocatul lor, dar e o chestie care nu e în ordine, să schimbi regulile în timpul jocului. Ei şi-au făcut o fundamentare de buget pe baza certificatelor verzi acordate, pentru că preţul mic cu care s-au angajat să furnizeze energia termică la gardul centralei rezulta tocmai din subvenţia de care beneficiau ca producător de energie verde. În măsura în care subvenţiile de energie verde se reduc, au o problemă financiară”, a spus primarul Sucevei, după discuţiile purtate cu reprezentanţii Adrem Invest.
Noua centrală ar trebui să producă energie electrică în paralel cu energie termică
Conform proiectului, centrala de cogenerare de la Suceava, care va produce energie electrică în paralel cu cea termică, va avea o putere de 130 MW – energie termică și 31 MW - energie electrică.
Aceasta ar urma să alimenteze 22.500 de apartamente conectate la sistemul de termoficare, 155 de case particulare, 530 de agenţi economici şi 38 de unităţi bugetare din municipiul Suceava.
În baza contractului încheiat cu Primăria Suceava, Adrem Invest are obligația ca o perioadă de minim cinci ani să furnizeze gigacaloria la un preț de 116 lei la gardul centralei plus TVA, la care se vor mai adăuga costurile de transport și distribuție, până la consumatorul final – aproximativ 90 de lei.
În prezent, populația beneficiază de căldură și apă caldă la un preț de 185 de lei pe gigacalorie, dar costul de producere este aproape dublu, diferența fiind suportată din bugetul local, sub formă de subvenții.
(11 mar 2013, 13:36:50
Se pregateste deja populatia pentru un pret mare al gigacaloriei. Afirmatia din articol privind faptul ca deja s-a redus numarul de certificate nu-i adevarat. Sunt doar discutii, deocamdata.