Culorile şi aromele primăverii, împreună cu zâmbetele şi emoţiile a zeci de elevi, şi-au dat întâlnire în Casei de Cultură a municipiului, unde, coordonaţi şi îndrumaţi de cadrele didactice ale unităţii, elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava şi-au încântat părinţii şi dascălii cu dansuri tematice, pastile de umor şi alte momente pregătite special pentru acest eveniment.
După ce au repetat zile la rând numerele pregătite pentru serbarea “De-a primăvara...” şi s-au deprins cu mişcările de dans, ieri a sosit vremea ca şcolarii să împărtăşească şi părinţilor din cunoştinţele lor. Chiar dacă unii elevi mai mici au avut nevoie de privirea unui părinte pentru a mai scăpa de emoţii, întregul spectacol a fost arbitrat prin aplauze de auditoriul care a luat parte la eveniment.
Şi pentru că 8 Martie, ziua tuturor mămicilor, este unică, în faţa provocării de a alege între un dar sau un mărţişor frumos, serbarea s-a dovedit a fi un cadou ideal pentru mame. Timp de aproape trei ore, sala Casei de Cultură a fost „îmbrăcată” într-o atmosferă cu un frumos iz de poveste de primăvară.
Alaiul primăverii a poposit pe scena Casei de Cultură
Serbarea a debutat cu un dans tematic pregătit de profesoarele Ştefania Domunco, Dana Motrescu şi Maria Ienache, moment în cadrul căruia prichindeii de la clasa pregătitoare au încercat să ilustreze cât mai creativ bogăţiile primăverii, de pe scena spectacolului nelipsind vestitorii acestui anotimp.
Sub îndrumarea cadrelor didactice Adina Grigoraş şi Sorina Diaconescu, cei mici, de la clasa I B, au pregătit un dans al păpuşilor, veselia şi efervescenţa copiilor molipsind întreg auditoriul care a apreciat prin aplauze munca elevilor.
Şi pentru că talentul nu ţine cont de vârstă, eleva clasei a II-a C Petra Caraciuc a interpretat “Samba florilor”, un cântec ce s-a încadrat perfect în atmosfera şi spiritul manifestării. Momentul acesteia a fost pregătit de prof. Cătălina Lucasevici.
“Bucuriile primăverii” au poposit pe scena Casei de Culturi prin dansul rock al prichindeilor din clasa I C, programul acestora fiind coordonat de prof. Ileana Mânican. A urmat un moment muzical pregătit de prof. Daniel Aneculăesei, “Vara rece” aducându-i în scenă pe elevii Mariam Kutkut şi Victor Grigore.
Inspiraţi de legenda celor 44 de sfinţi (mucenici), consemnată de folcloristul Simion Florea Marian, înv. Dana Marcu a pregătit o pastilă de umor în cadrul căreia principalii protagonişti au fost elevii clasei a II-a A. Frumuseţea şi jovialitatea cântecului popular au fost redate de elevii clasei I A printr-un dans tradiţional, care a adus jocul şi voia bună pe scena de spectacol. Aceştia au fost îndrumaţi de prof. Lucica Găitan.
Voioşia dansurilor populare a fost redată şi de muguraşii începători din ansamblul “Muguraşul”, care au prezentat o suită de dansuri în perechi, dansuri bărbăteşti şi bălăceanca, moment coordonat de prof. Liliana Timofti şi Daniel Aneculăesei, acesta din urmă fiind “răspunzător” şi de momentul muzical “Diamonds” al elevei Areta Cărbuneanu din clasa a VI-a C.
După interpretarea acesteia, scena a fost din nou pregătită pentru a-i primi pe elevii clasei a III-a C, îndrumaţi de înv. Elena Ignat, şcolarii antrenând publicul în energicele ritmuri ale charlestonului, numărul acestora fiind urmat de menuetul pregătit de prof. Lucica Găitan.
Street dance şi rock 'n'roll
Tot în ritm de dans au păşit pe scenă şi elevii clasei a II-a C, îndrumaţi de cadrele didactice Sorina Diaconescu şi Cătălina Lucasevici, performanţa celor mici fiind bine cotată de către publicul spectator.
Programul artistic al serii de joi a fost completat de momentul muzical “Sunshine in the rain” susţinut de eleva Gabriela Muscă, sub coordonarea prof. Daniela Aneculăesei şi de momentul de street dance al elevilor din clasa a VIII-a C, pregătit cu sprijinul prof. Romică Grosu.
Momentele muzicale au fost în centru serbării, prin urmare a fost rândul elevilor Ioan Gavrilovici, Matei Gavrilovici şi Magda Odobescu, coordonaţi de prof. Bogdan Luparu, să dovedească faptul că instrumentul chitară nu mai are prea multe secrete pentru ei. Grupul vocal „Cântăreţii veseli”, îndrumat de înv. Achilina Arcu, a marcat ziua de 8 Martie printr-un cântecel dedicat mamelor din sală.
Dansul a fost din nou în centrul atenţiei, odată cu apariţia pe scenă a elevilor din clasa a IV-a B, coordonaţi de prof. Lăcrămioara Toma, a elevilor din clasa a III-a A, care au pregătit un moment energic de rock 'n'roll, sub îndrumarea înv. Mina Pânzaru, şi a dansului modern al elevilor din clasa a VI-a C, coordonaţi de prof. Silviu Suliţă.
Latino, rock, rumba...
Spectacolul a continuat cu elevul Adrian Pascaru, care a interpretat piesa „O stea”, pregătit de prof. Daniel Aneculăesei şi cu o pseudofabulă pregătită de elevii clasei a IV-a şi de prof. Dan Crihan.
Emoţionaţi, dar curajoşi în acelaşi timp, trei elevi ai clasei a VII-a A au interpretat piesa „Vis”, fiind pregătiţi de prof. Edmond Sabin. La fel de talentaţi s-au dovedit a fi şi micuţii din clasa a III-a B, care au prezentat publicului câţiva paşi de latino, prof. Liliana Pintilie şi Ovidiu Vrănău fiind „vinovaţi” de prestaţia şcolarilor.
Organizatorii au dat dovadă de creativitate când elevii clasei a VI-a B, coordonaţi de prof. Luminiţa Căşuneanu şi Ovidiu Vrănău, s-au prins într-un antrenant dans de Bollywood, recuzita şi costumele specifice determinându-i pe cei din sală să facă zeci de fotografii cu cei de pe scenă.
Spectacolul a fost completat de momentul muzical al Mariei Gheorghiţă, coordonat de Daniel Aneculăesei, acesta pregătind şi prestaţia elevilor Tudor Ciobanu şi Sebastian Curecheriu, care au interpretat „Knocking on heavens door”.
A urmat dansul ţigănesc al elevilor din clasa a IV-a C, recuzita şi costumele celor mici făcând din nou senzaţie, momentul organizat de înv. Albumiţa Oniga fiind răsplătit aşa cum se cuvine de spectatori. Totodată, elevii clasei a VII-a B, coordonaţi de Lizeta Ducec, au încercat să valorifice obiceiurile semenilor printr-un dans al minorităţilor, dansurile poloneze, germane şi ţigăneşti animând întreg auditoriul prezent.
Sub îndrumarea prof. Bogdan Luparu, elevii Amalia Toma şi Lucian Stamate au pregătit câte un moment muzical cu chitară, iar mai apoi scena a fost din nou animată de elevii clasei a VIII-a A, care au pregătit un dans rumba. Aceştia din urmă au fost îndrumaţi de prof. Liliana Timofti.
Programul artistic a fost încheiat cu un moment rock, pregătit de prof. Tamara Brutaru şi de dansul modern „Gangnam style” al elevilor din clasa a V-a C, aceştia fiind coordonaţi de prof. Liliana Timofti şi Ovidiu Vrănău.
Costumele viu colorate, cântecele pline de jovialitate, veselia şi efervescenţa elevilor, încununate de buna dispoziţie şi de uralele părinţilor, au dus la conturarea unui spectacol ce cu siguranţă va rămâne în amintirea celor prezenţi.
Inspectorul şcolar general a transmis felicitări întregului colectiv de elevi şi profesori
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) au apreciat strădania şi munca profesorilor şi elevilor, transmiţându-le acestora felicitări pentru întregul spectacol. „Felicitări colectivului didactic, copiilor şi părinţilor pentru minunatul spectacol pe care l-au construit. Mi-aş dori ca toate şcolile din judeţ să-l considere un exemplu pozitiv. De aici se vor ridica viitoarele talente. Calitatea vieţii depinde de calitatea educaţiei pe care o oferim elevilor”, a declarat prof. Gheorghe Lazăr, inspector general în cadrul IŞJ Suceava.