Şoferii care nu au rovinietă vor primi amenzi acasă, în plic, dacă vor trece prin zonele din judeţ unde sunt amplasate puncte fixe de control al taxei de drum. În punctele fixe de control, o noutate pentru judeţul Suceava, au fost montate deja camere video şi au fost şi urmează a fi amplasate şi indicatoare de avertizare, sistemul fiind practic deja funcţional. Investiţia aparţine Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), care însă nu a anunţat nimic în acest sens. Mai mult, în încercarea de a afla mai multe detalii despre aceste camere video fixe, am înaintat o cerere oficială către companie, încă de joi. Nici până vineri după-amiază Monitorul de Suceava nu a primit vreun răspuns, modul în care înţeleg să comunice cei de la Drumuri Naţionale lăsând foarte mult de dorit.
Camerele fixe, în cel trei patru locaţii
Camere video fixe pentru controlul rovinietei au fost montate deja pe DN 17, la Vama, şi pe DN 2, la Iacobeşti, în zona intersecţiei spre Rădăuţi. De asemenea, din informaţiile pe care le avem, un punct fix de control va fi amenajat şi pe DN 2, la Cumpărătura. Primele sunt deja funcţionale, însă deocamdată nu emit sancţiuni contravenţionale. Este doar o chestiune de timp până când se va întâmpla acest lucru, însă la nivel de Suceava nimeni nu ştie încă nimic oficial despre când vor începe să emită sancţiuni contravenţionale.
Până la amplasarea acestor camere fixe în judeţul Suceava controlul rovinietei se efectua cu autospeciale dotate cu un sistem electronic care verifica automat dacă maşinile au rovinietă. Maşinile Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi au un grafic de acţiune pe toată Moldova şi periodic, în jur de o săptămână pe lună, acţionau pe drumurile naţionale din judeţul Suceava.
În cazul ambelor modalităţi de verificare amenzile sunt emise către proprietarul maşinii. Camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date (CESTRIN), iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului. După ce proprietarul maşinii fără rovinietă este identificat, acestuia i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.
( 9 mar 2013, 11:18:00