La 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 225, Institutul de Subingineri de la Suceava a devenit Universitatea „Ştefan cel Mare” (USV).
Cu acest prilej, în cursul zilei de ieri, colectivul de profesori şi elevi din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei a avut iniţiativa de a invita membrii comunităţii academice să transmită o urare şi să exprime un gând bun pentru instituţuia academică de învăţământ superior.
Astfel, în intervalul orar 9.00-16.00, toţi cei care au tranzitat holul Corpului istoric A au avut prilejul de a consemna pe un banner lung de câţiva zeci de metri, aşezat pe podeaua încăperii, un gând sau o impresie despre Universitatea „Ştefan cel Mare”.
Potrivit Otiliei Clipa, decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Comunicării, „această iniţiativă vine în întâmpinarea nevoii membrilor comunităţii academice de implicare prin expresii creative. Cât priveşte feed-back-ul studenţilor, aceştia au participat cu mult entuziasm în această activitate. Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării îi aşteaptă pe toţi cei ce doresc să vină să împărtăşească gândul bun şi emoţia pozitivă faţă de Alma Mater Sucevensis”.
Studenţi USV, masteranzi, cadre didactice ale instituţiei au notat impresii, mesaje încurajatoare şi de apreciere pentru USV, astfel că, la scurt timp de la debutul acţiunii, bannerul uriaş a fost animat de zeci de desene, sigle şi simboluri ale USV.
50 de ani de învăţământ superior la Suceava
Potrivit prof. dr. ing. Ştefan Purici, prodecan al USV, responsabil de imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană, „cu 23 de ani în urmă, Guvernul României a aprobat înfiinţarea, în Suceava, a unei instituţii de învăţământ superior. Era o consacrare a unui parcurs de câteva decenii de învăţământ superior în partea de sud a Bucovinei materializat, la început, într-un institut pedagogic, apoi într-un institut de ingineri, apoi într-o facultate de subingineri ataşată Universităţii Tehnice din Iaşi”. Conform acestuia, odată cu prăbuşirea regimului comunist şi în urma demersurilor întregii comunităţi sucevene, s-a luat decizia înfiinţării universităţii de la Suceava.
„Era un fapt care repara o nedreptate în urma prăbuşirii graniţelor din 1940 când Bucovina de Sud a rămas fără un for care să ghideze activitatea de cercetare şi formare a viitorilor specialişti”, a mai completat Ştefan Purici.
Universitatea suceveană a traversat patru etape definitorii în dezvoltarea şi evoluţia sa, la data de 7 martie 1990 instituţia trecând în cea de-a patra etapă.
De menţionat este faptul că, în toamna acestui an, Universitatea “Ştefan cel Mare” va găzdui o suită de manifestări consacrate aniversării a 50 de ani de învăţământ superior la Suceava.