Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 55 (5262)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fără cale de atac

Achitarea fostului trezorier al PSD Suceava a rămas definitivă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Decizia de achitare a fostului trezorier al Organizaţiei PSD Suceava, Petru Murariu, a rămas definitivă ieri la Curtea de Apel. Magistraţii acestei instanţe au ajuns la concluzia că faptele pentru care Murariu a fost trimis în judecată nu îndeplinesc toate elementele constitutive ale infracţiunilor de corupţie şi nu că acestea nu există, aşa cum stabilise Judecătoria Suceava în prima fază. În acest dosar a mai fost judecat şi Roman Stecyk, fost director executiv al PSD Suceava, procesul în cazul său încetând ca urmare a decesului fostului lider social-democrat.

Potrivit procurorilor DNA Suceava, faptele pentru care Stecyk şi Murariu au fost trimişi în judecată s-ar fi petrecut în perioada martie 2003 - iunie 2006.

Procurorii DNA Suceava l-au acuzat pe Roman Stecyk că în calitate de consilier judeţean şi de preşedinte executiv al PSD Suceava, dar şi de vicepreşedinte al Asociaţiei Alianţa pentru Democraţie din Bucovina, „şi-a folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii de bani şi alte foloase necuvenite prin intermediul unor contracte de sponsorizare”. Prin aceste contracte, asociaţia a atras peste 100.000 de lei. Majoritatea actelor de sponsorizare au fost încheiate în campania electorală din 2004, iar banii s-au cheltuit fără respectarea statutului asociaţiei. Astfel, banii adunaţi puteau fi folosiţi în scopuri precise, cum ar fi activităţi de informare a cetăţenilor în scopul exercitării atribuţiilor civice, sprijinirea materială a persoanelor, spitalelor şi altor instituţii, burse şi premii pentru tinerii supradotaţi, acreditarea de observatori la alegerile generale, locale şi la referendumuri. Reprezentanţii DNA Suceava susţin însă că banii au fost utilizaţi în alte scopuri, mai precis în folosul Organizaţiei Judeţene Suceava a PSD Suceava, suma totală calculată drept prejudiciu fiind de 98.869 de lei.

 

Acuzaţi că au cumpărat ilegal un avion

O altă acuzaţie a fost aceea că Asociaţia Alianţa pentru Democraţie din Bucovina a cumpărat pe 21 mai 2004 un avion pe care l-a folosit în campania electorală din acel an. Avionul a fost achiziţionat de la un cetăţean din judeţul Neamţ pentru suma de 16.200 de lei, la care s-au adăugat 800 de lei cheltuielile de transport. Aparatul de zbor, inscripţionat cu semnele PSD, a fost vândut în ianuarie 2005, cu preţul de 9.500 de lei.

Pentru suma de 28.000 de lei, procurorii DNA au ajuns la concluzia că s-au efectuat plăţi către studenţii folosiţi de PSD Suceava pentru a lipi afişe şi pentru alte activităţi din campania electorală. Anchetatorii au stabilit că banii achitaţi celor 70 de studenţi audiaţi în acest dosar nu au reprezentat ajutoare sociale, aşa cum apare în actele Asociaţiei Alianţa pentru Democraţie din Bucovina. De asemenea, s-a mai stabilit că există diferenţe între sumele de bani încasate efectiv de studenţi şi cele care apar în acte.

O altă sumă, de 18.000 de lei, s-ar fi dus pe pliante electorale. Pentru a justifica banii în conformitate cu statutul Asociaţiei, în documente au fost trecute drept materiale informative pentru drepturile omului.

 

Cheltuielile PSD Suceava, plătite din banii Asociaţiei

În rechizitoriul de trimitere în judecată se mai arată că la înfiinţarea Asociaţiei, aceasta avea sediul în strada Meseriaşilor, în acelaşi loc cu sediul PSD Suceava. În acest fel, din banii adunaţi prin contracte de sponsorizare asociaţia a plătit chiria pe care PSD trebuia să o achite către Primăria Suceava, precum şi utilităţile, consumabilele, piesele de schimb şi carburantul pentru maşini. Interesant este că Asociaţia Alianţa pentru Democraţie din Bucovina nici măcar nu avea vreo maşină, aşa că se presupune că au fost folosite maşini ale PSD-ului.

Cele mai multe contracte de sponsorizare, pe care procurorii le-au considerat ilegale, dar instanţa a decis exact contrariul, au fost în cuantum destul de mic. În majoritatea cazurilor este vorba de sume care oscilau între 500 şi 1.000 de lei, dar au existat şi situaţii când la Asociaţia Alianţa pentru Democraţie din Bucovina au ajuns şi câte 10.000 de lei din partea unei singure firme sau persoane fizice. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Achitarea fostului trezorier al PSD Suceava a rămas definitivă.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Achitarea fostului trezorier al PSD Suceava a rămas definitivă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei