Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 7 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 54 (5261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fonduri

Sumele alocate de CJ pentru primăriile din judeţ, aprobate fără votul consilierilor PDL

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat alocarea sumelor pentru echilibrarea bugetelor primăriilor din judeţ. Aprobarea s-a făcut doar cu voturile consilierilor judeţeni ai USL şi PPDD, reprezentanţii PDL părăsind sala de şedinţe în momentul votului, fiind nemulţumiţi de modul în care actuala conducere a CJ a repartizat banii pentru echilibrarea bugetelor locale. Suma împărţită ieri de către Consiliul Judeţean pentru primăriile din judeţ a fost de aproape 40,5 milioane de lei (405 miliarde de lei vechi), cu 4,5 milioane de lei mai mult decât în 2012. Făcând referire la modul de repartizare a fondurilor, şeful administraţiei judeţene, Cătălin Nechifor, a arătat că în primul rând au fost asigurate fondurile de care primăriile au nevoie pentru plata arieratelor.

De remarcat faptul că primul dintre consilierii judeţeni care au comentat pe marginea proiectului de hotărâre de împărţire a banilor către primării a fost liberalul Brânduşel Nichitean. Acesta a spus că este pus în situaţia să voteze „un lucru anormal”. „Pe mine mă pune în situaţia de a ajuta nişte puturoşi prin banii pe care trebuie să-i dau la primăriile şi la primarii care au fost în 2008 – 2010, care nu şi-au plătit arieratele. Noi plătim acum aceste arierate pentru că sunt nişte directive ale Comunităţii Europene, de la Guvern, însă mă întreb dacă în următoarea perioadă aceşti domni care nu au plătit nu o să mai facă din nou datorii şi nu o să vină să le plătim tot noi”, a declarat Nichitean. El a spus că primarii care nu şi-au plătit datoriile ar trebui „să fie puşi la punct şi să fie încercuiţi”, şi să se ţină cont de acest lucru la o viitoare repartizare de fonduri.

 

Liderul consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, a spus că proiectul de buget are „o filosofie socialistă”

Modul de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale a fost contestat de liderul consilierilor judeţeni PDL, Vasile Ilie, care a spus că „este un proiect cu o filosofie comunistă”. „Aţi propus ca pentru toţi cei care au arierate, care au ţinut facturile în sertar, să fie plătite aceste datorii, iar proiectele europene din judeţ, care se apropie de un miliard de euro să stagneze. Sunt foarte multe proiecte europene care trebuie să continue”, a spus Ilie. El consideră că bugetul pentru 2013 blochează dezvoltarea judeţului Suceava şi a arătat că este necesară plata arieratelor, însă aceasta nu trebuie să fie o problemă prioritară. „Filosofia întocmirii acestui proiectcondamnă judeţul la subdezvoltare. Măcar o parte din primării să primească bani pentru proiectele pe care le au în derulare. Din păcate nici acest amendament al nostru nu a trecut”, a mai declarat Vasile Ilie. El a mai precizat că a solicitat o situaţie cu toate datoriile primăriilor şi ce sume se alocă pentru a acoperi valoarea acestor arierate, însă nu a primit nimic în acest sens.

Disputele pe marginea modului în care au fost repartizate sumele pentru primării au continuat între mai mulţi consilieri ai PDL şi cei ai USL.

 

82 de primării din judeţ au datorii

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, acesta i-a cerut lui Vasile Ilie să nu mai spună „lucruri neadevărate”, subliniind că a furnizat toate informaţiile ce i-au fost solicitate. „Aţi pomenit că acest buget este socialist. Eu sunt socialist, dar nu ştiu care dintre noi doi este mai socialist. Şi vreau să spun că anul acesta avem o creştere substanţială a bugetului. Anul trecut am avut de împărţit la nivel de CJ, şi aţi făcut-o discreţionar, suma de 36 de milioane de lei, în acest an avem o creştere la 40,5 milioane de lei”, a fost răspunsul lui Cătălin Nechifor pentru Vasile Ilie.

Şeful administraţiei judeţene a arătat că potrivit prevederilor acordului încheiat de România cu FMI, în cursul acestui an este necesară reducerea arieratelor. El a mai arătat că Ministerul Finanţelor spune că trebuie să se achite cu prioritate arieratele, şi după plata lor integrală se alocă bani pentru proiectele de dezvoltare.

Nechifor a explicat că la data de 31 ianuarie 2013, valoarea arieratelor primăriilor este de 25,26 milioane de lei. El a spus că în împărţirea sumelor pentru primării s-a ţinut cont de acordarea resurselor pentru achitarea acestor datorii. Preşedintele CJ Suceava a declarat că în momentul de faţă sunt 82 de primării care au datorii. „Sunt localităţi la care chiar nu ai ce comenta. Sunt datorii care s-au înregistrat pe parcursul timpului, în anii 2008, 2010, când nici Guvernul, nici Consiliul Judeţean nu au ţinut cont de un principiu corect de solidaritate”, a afirmat Cătălin Nechifor. El a mai declarat că primăriile care nu îşi achită până la sfârşitul acestei luni 85% din valoarea arieratelor vor avea conturile blocate.

 

Nechifor: 34 de primării riscau să intre în faliment de la 31 martie

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că în situaţia în care nu ar fi fost alocate fonduri pentru plata arieratelor, 34 de primării din judeţul Suceava riscau să intre în faliment după data de 31 martie 2013, printre acestea numărându-se şi Suceava, Rădăuţi, Vatra Dornei, Gura Humorului şi Siret. El a mai declarat că printre primăriile pentru care consilierii PDL au solicitat fonduri pentru cofinanţarea unor proiecte europene există cazuri de administraţii locale care nu au nici o investiţie cu fonduri externe. Explicaţiile date de Cătălin Nechifor i-au nemulţumit pe consilierii PDL, care înainte de votul final au părăsit sala de şedinţe. Gestul lor a fost catalogat de Nechifor ca fiind „o modalitate de a puncta din punct de vedere politic”. „Să-mi dea ei o singură localitate în care nu am dat explicaţia legală pentru modul în care s-au împărţit fondurile. E uşor să faci filosofie din opoziţie”, a declarat preşedintele CJ Suceava, care a adăugat că în modul în care a fost împărţit bugetul pentru localităţi au fost respectate toate prevederile legale.

Cătălin Nechifor a dat câteva exemple de sume alocate oraşelor, precizând că Suceava a primit două milioane de lei, Câmpulung Moldovenesc – 1,7 milioane de lei, Fălticeni – 1,8 milioane de lei, iar pentru Vatra Dornei a fost alocată suma de 1,8 milioane de lei. El a mai declarat că pentru Rădăuţi s-a alocat o sumă de 520.000 de lei, însă în acest caz s-a ţinut cont de faptul că primăria acestui municipiu a încheiat anul trecut cu un excendent bugetar de 6,2 milioane de lei.

Cătălin Nechifor a arătat că pe lângă sumele repartizate de Consiliul Judeţean, primăriile din judeţ au mai primit 58 de milioane de lei, bani repartizaţi de Finanţe în baza unei formule de calcul stabilite de lege. Nechifor a spus că pe lângă plata arieratelor, sumelor repartizate de CJ Suceava asigură şi sumele necesare pentru cofinanţarea proiectelor „Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava” şi „Programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin împădurirea terenurilor agricole degradate”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sumele alocate de CJ pentru primăriile din judeţ, aprobate fără votul consilierilor PDL.
 Vizualizări articol: 1528 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sumele alocate de CJ pentru primăriile din judeţ, aprobate fără votul consilierilor PDL0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ptr.uslasi trimis de
( 7 mar 2013, 16:02:28
cum e posibil ca mun.Radauti sa primeasca asa de putini bani ?
2.   Catre Hitler trimis de
( 7 mar 2013, 18:30:34
Stimabile,mai tii minte ca sub guvernarea PDl orasele si satele cu primari USL nu primeau nici un ban?Uiti cam repede .Acuma uite ca toate orasele au primit bani.La Radauti scrie clar ca primăria acestui municipiu a încheiat anul trecut cu un excendent bugetar de 6,2 milioane de lei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei