Deputatul PDL de Suceava Sanda-Maria Ardeleanu a anunţat că Senatul Universităţii „Ştefan cel Mare” a aprobat înființarea unui program de învățare continuă destinat persoanelor de vârsta a treia, în cadrul viitoarei Universități a Seniorilor. Ardeleanu a arătat că propunerea de a înfiinţa la Suceava o Universitate a Seniorilor, pe modelul Universității Seniorilor din Cracovia, Polonia, a fost făcută de Asociația „Seniorilor din Bucovina”, în cadrul căreia activează personalități din domeniile învățământului, medicinei, avocaturii sau magistraturii. „Inițiativa a găsit imediat ecou în rândul conducerii Universității <Ştefan cel Mare>și al corpului profesoral, care susțin deschiderea universității sucevene către nevoile publicului larg, militând pentru întărirea forței și prestigiului instituției noastre academice. Am beneficiat de întreaga susținere a domnului rector Valentin Popa, pe agenda căruia se află, încă din campania sa pentru funcția de rector, și acest deziderat”, a declarat Ardeleanu. Valentin Popa s-a alăturat Colectivului de inițiativă înființat pentru demararea proiectului, format din: prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, ing. Dorin Boșcoianu, președinte al Asociației „Seniorilor din Bucovina”, prof. univ. dr. Mihai Grămăticu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Costică Brânduș”.
Deputatul sucevean a explicat că la Universitatea Seniorilor ar putea să fie predate discipline precum literatură, limbi străine, istorie, calculatoare, artă, științe sociale, filozofie sau muzică, în funcție de specificul universității.
Sanda-Maria Ardeleanu consideră că o asemenea iniţiativă poate contribui la creşterea prestigiului Universitățății “Ștefan cel Mare” Suceava şi la întărirea legăturii dintre această unitate de învăţământ superior și personalități din diferite domenii de activitate, şi poate deveni, la un moment dat, și o sursă importantă de venit.
„Învățarea pe tot parcursul vieții reprezintă unul din cele mai moderne principii de educație, el identificându-se deocamdată în spațiul învățământului românesc cu programe precum: Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius sau Grundtvig. Extinderea acestui principiu de educație către persoanele de vârsta a treia ar reprezenta, în opinia noastră, un pas important pentru sistemul de învățământ românesc. La 50 de ani de viață, Universitatea <Ștefan cel Mare>ar putea deveni prima universitate din România care propune o Universitate a Seniorilor în oferta sa educațională”, a spus Ardeleanu.
( 7 mar 2013, 12:04:55