Campania de constrângere a rău-platnicilor să îşi achite datoriile către asociaţiile de proprietari, care datorează peste 200 de miliarde de lei vechi numai către Termica, a lăsat sute de familii din Suceava fără căldură şi apă caldă.
Debranşările de la Termica, iar în unele cazuri şi de la ACET, au demarat la jumătatea lunii februarie, dar în unele cazuri, s-au mai făcut şi rebranşări, după cum a precizat directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, care, în şedinţa de ieri cu asociaţiile de proprietari, a prezentat o situaţie actualizată.
„În prezent mai sunt debranşate 13 scări de la încălzire – aproximativ 250 de apartamente, după ce au fost rebranşate zece scări de bloc, unde s-au înregistrat plăţi şi au dat semne că vor să achite restanţele existente. De asemenea, 42 de scări de bloc – aproximativ 800 de apartamente, sunt debranşate de la apă caldă menajeră”, a declarat directorul societăţii de termoficare a municipiului Suceava.
Directorul Termica s-a adresat reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, îndemânându-i să facă eforturi să achite din restanţe, pentru a relua furnizarea căldurii şi apei calde şi la cei debranşaţi:
“Interesul nostru nu este să debranşăm, ci să încasăm banii, să ne putem continua activitatea. Nu ne despărţim, Termica va fi în continuare societatea de termoficare a oraşului, dar, probabil, din toamnă, va achiziţiona agentul termic, la un preţ mai mic decât îl producem noi acum”.
Directorul Termica a precizat că societatea pe care o conduce este interesată să îşi îmbunătăţească serviciile, iar un prim pas va fi încheierea de contracte individuale.
În aceeaşi perioadă, ACET a avut de asemeni operaţiuni de debranşare, la 16 scări de bloc, dar la toate a fost reluată furnizarea apei potabile, după ce locatarii au plătit sau au încheiat convenţii de eşalonare a datoriilor.
Asociaţii în care datoriile au crescut, în loc să scadă
Tot în şedinţa de ieri, primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut o analiză a situaţiei încasării datoriilor de la asociaţiile de proprietari.
„S-au făcut progrese la anumite asociaţii de proprietari. De exemplu, s-a redus debitul la utilităţi pentru Asociaţiile 11, 43, 44, 5, 32, 8+30, 25, 23+27, 50, Măgura, 24, 7 şi 39, în vreme ce Asociaţiile 33 şi 34 au rămas constante în privinţa debitelor. Cu toate acestea, avem şi cazuri în care soldul a crescut, în loc să scadă, la Asociaţiile 41, 31 Eroilor, 47, Areni Observator, 18 şi 69 Arcul”, a spus Ion Lungu, oferind câteva exemple relevante.
Edilul sucevean a mustrat conducerile asociaţiilor unde datoriile au crescut, cerându-le să meargă din uşă în uşă, să convingă oamenii să plătească.
„Dacă nu am fost în stare să recuperăm din datorii nici în această perioadă, când au fost iniţiate fel de fel de măsuri de constrângere a datornicilor, avem o problemă. Avem unul din cele mai mici preţuri la utilităţi din ţară, dar nici aşa nu se plăteşte. Trebuie să găsim o soluţie. Vremurile sunt grele, trebuie înţeles o dată pentru totdeauna că nu poţi să consumi fără să plăteşti. Noi facem tot ce putem să menţinem preţurile la un nivel cât mai mic, restul depinde de populaţie”, a mai spus şeful municipalităţii sucevene.