În perioada 25 februarie – 1 martie, la Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni s-au desfăşurat zeci de activităţi educative, extraşcolare şi extracurriculare reunite sub genericul „Zilele şcolii – 140 de ani de rodnică trudă”.
Printre activităţile derulate săptămâna trecută se numără concursuri de desene şi creaţii literare, vizite la Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, activităţi cu elevii şi părinţii acestora sau în colaborare cu Grădiniţa „Pinocchio”.
„Să-l cunoaştem pe Maestru” – activitate comună elevi-părinţi, „Să-l cinstim pe Maestru” – pelerinaj la mormântul maestrului din Oprişeni, miercuri, 27 februarie, „Maestrul Ion Irimescu şi elevii” - prezentare PowerPoint - sunt doar o parte din activităţile dedicate sculptorului Ion Irimescu, al cărui nume îl poartă cu cinste această unitate de învăţământ
Printre activităţile artistice se numără „Obiceiuri şi tradiţii” – expoziţie în holul şcolii, „Iarna” – expoziţie de grafică, “Vestitorii primăverii” – expoziţie de desene, „Eminescu – versuri ilustrate” - expoziţie de lucrări realizate la ora de informatică.
Manifestările dedicate aniversării a 140 de ani de existenţă a şcolii s-au încheiat vineri, 1 martie, în cadru festiv, în prezenţa fostelor cadre didactice ale şcolii aflate la pensie, a elevilor şi a cadrelor didactice ale şcolii, a reprezentanţilor administraţiei publice locale, ai IŞJ Suceava, a directorilor instituţiilor de învăţământ şi a părinţilor.
După cuvântul de deschidere al directorului şcolii, prof. Costică Parfenie, şi al reprezentantului Inspectoratului Şcolar Suceava, insp. Loredana Mihaela Ceică, au vorbit oficialităţi locale fălticenene, primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Gheorghe Aldea, care au apreciat valoarea şi calitatea corpului profesoral din postura de reprezentanţi ai administraţiei locale, dar şi din cea de părinţi implicaţi în viaţa şcolii. După premierea elevilor cu rezultate deosebite în competiţiile naţionale şi internaţionale, toţi cei prezenţi „s-au întâlnit” cu maestrul Ion Irimescu cu ajutorul portretului realizat în cuvinte de muzeografa Gabriela Curtui şi cu învăţătorul şi fostul director Dumitru Grigoriu, evocat de nepotul său, prof. Bogdan Grigoriu.
“Şcoala prin cântec şi dans o sărbătorim!” a fost titlul spectacolului susţinut de formaţiile artistice ale şcolii.
Şcoala în care a învăţat Mihail Sadoveanu
Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 “Ion Irimescu” a luat fiinţă în anul 1873, prin strădania preotului iconom Ion Savel, care a fost şi primul director al şcolii. Iniţial a funcţionat în localul de pe strada I. Dragoslav nr. 9, cu două clase de băieţi, apoi s-au înfiinţat şi clase de fete, după 1897 devenind şcoală mixtă de fete şi băieţi.
Denumirea şcolii s-a schimbat de mai multe ori din “Şcoala de băieţi”, “Şcoala de fete”, “Şcoala israelită de băieţi şi fete”, “Liceu de fete”, “Şcoala generală nr. 2”, iar din 1998, Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 “Ion Irimescu”.
De mai multe ori în decursul celor 134 de ani de existenţă, şcoala şi-a schimbat locaţia, în prezent aceasta aflându-se pe strada Nicolae Beldiceanu nr. 23, în vecinătatea bisericii cu hramul Sfântul Ilie.
Printre miile de elevi ce i-au călcat pragul se numără Mihail Sadoveanu, care a venit de la Paşcani la Fălticeni pentru a studia, academicianul Mihai Băcescu, academicianul Petre Jitariu, fiul învăţătorului Vasile Jitariu, profesorul universitar doctor în matematică Emil Perjeriu (Universitatea Bucureşti), publicistul Grigore Ilisei.