Sucevenii care au deţinut proprietăţi în Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa şi Bulgaria îşi vor primi despăgubirile în următorii zece ani. Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a anunţat că Executivul a aprobat printr-o ordonanţă de urgenţă plata despăgubirilor pentru persoanele care au deţinut proprietăţi în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord, Ţinutul Herţa în tranşe anuale egale, eşalonat pe o perioadă de zece ani, începând cu anul următor datei emiterii titlului de plată. Sinescu a arătat că valoarea unei tranşe anuale nu poate fi mai mică de 20.000 lei.
Prefectul a explicat că în judeţul Suceava vor primi despăgubiri beneficiarii Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria şi ai Legii nr. 290/2003 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.
Plata tranşelor se va face din data de 1 ianuarie 2014
Florin Sinescu a declarat că în cadrul şedinţelor de anul trecut ale Comisiei judeţene Suceava pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 şi a Legii nr. 290/2003 au fost analizate 23 de dosare depuse în baza Legii nr. 9/1998 şi un număr 147 de dosare depuse la Legea nr. 290/2003. Dintre acestea, 21 dosare depuse în baza Legii nr. 9/1998 au fost aprobate de către comisia judeţeană, valoarea totală a despăgubirilor fiind de aproape 760.000 de lei (7,6 miliarde de lei vechi). De asemenea, această comisie a aprobat 141 de dosare depuse în baza Legii nr. 290/2003, cuantumul total al despăgubirilor fiind de 15,1 milioane de lei (150,1 miliarde de lei vechi). Sinescu a precizat că Instituţia Prefectului a trimis toate aceste dosare către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, care va dispune plata efectivă a compensaţiilor.
Prefectul judeţului Suceava a explicat că prevederile privind eşalonarea la plată se aplică în mod corespunzător şi titlurilor de plată emise şi neachitate integral până la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă, iar plata tranşelor se face începând cu data de 1 ianuarie 2014.
„Actul normativ precizează că prin titlu de plată se înţelege hotărârea comisiei judeţene sau a municipiului Bucureşti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003, respectiv decizia de plată emisă de către vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care coordonează aplicarea Legii nr. 9/1998, Legii nr. 290/2003 .
„Sumele acordate cu titlu de despăgubiri se vor actualiza prin aplicarea indicelui preţurilor de consum aferent perioadei cuprinse între începutul lunii următoare celei în care a fost emis titlul de plată şi sfârşitul lunii anterioare datei plăţii efective a fiecărei tranşe”, a mai spus Florin Sinescu.