Un colecționar câmpulungean pasionat și iubitor de cultură, ing. Ovidiu Corduneanu, a bătut din inițiativă și fonduri proprii o medalie jubiliară dedicată împlinirii a 140 de ani de la nașterea profesorului teolog dr. Vasile Gheorghiu.
Deși s-a născut la Câmpulung Moldovenesc, în 16 iunie 1872, și a ajuns să fie considerat de specialiști ”cel mai de seamă teolog neotestamentar român”, dr. Vasile Gheorghiu este în prezent pentru autoritățile câmpulungene și pentru publicul din localitate doar un ilustru necunoscut. Demersul ing. Corduneanu este singurul gest de marcare a momentului aniversar și celebrare a personalității marelui teolog.
Potrivit precizărilor autorului inițiativei, ”a fost un gest pornit din dragoste de cultură și din respect față de înaintașii cu adevărat valoroși”. Ing. Corduneanu ne-a mai spus că în perioada pregătirii medaliei a avut la București o discuție care s-ar putea solda în viitor cu îmbogățirea Bibliotecii Digitale a României.
”Am vorbit cu dr. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane din București, despre personalitatea dr. Gheorghiu. Concluzia acestei interesante discuții a fost că dumnealui va dispune scanarea cu prioritate a operei teologice integrale a lui Vasile Gheorghiu, inclusiv colecția integrală a revistei Candela, și le va include în biblioteca digitală a României – Dacoromanica”, a explicat Corduneanu.
20 exemplare din tombac și două de argint
Câmpulungeanul Corduneanu nu este la primul demers de acest gen. Tot din inițiativa sa și tot din fonduri exclusiv private a fost bătută și medalia jubiliară cu prilejul împlinirii a șase secole de la prima atestare documentară a localităţii Câmpulung Moldovenesc.
Medalia dedicată lui Vasile Gheorghiu este bătută la Monetăria Statului, în tiraj de 20 exemplare din tombac și două de argint. Medalia a fost gravată impecabil de Tudor Leșanu, un fost student al maestrului Mircia Dumitrescu. Conține pe o față portretul dr. Vasile Gheorghiu și pe verso reședința mitropolitană din Cernăuți, unde acesta a trăit și activat mult timp.
Viaţa profesorului Vasile Gheorghiu, pe scurt
Profesorul Vasile Gheorghiu s-a născut la Câmpulung Moldovenesc în 1872. A decedat în 1959, la Cut, județul Neamț. A urmat cursurile Liceului ortodox din Suceava până în 1890, apoi Facultatea de Teologie din Cernăuți, care i-a conferit în 1897 titlul de doctor. A urmat și studii de specializare la Facultățile de Teologie romano-catolică şi Protestantă din Viena, Bonn, Breslau (azi Wroclaw) și Leipzig.
A devenit docent în 1901, profesor agregat, apoi titular (1909) la catedra de Studiul Biblic și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Cernăuți, unde a activat până la pensionare, în 1938. A fost de trei ori decan al facultății, a format 37 de generații de teologi. A fost și preot, protopresbiter, arhipresbiter stavrofor, apoi mitrofor, a fost redactor și apoi director al revistei Candela, preşedinte al comitetului de direcţie al foii bisericeşti Pastorul din Cernăuți, consilier metropolitan onorar, primul președinte al Consistoriului spiritual central din Bucureşti (1925-1927), preşedintele Societății pentru cultura şi literatura poporului român din Bucovina (1921-1929), președinte al Asociației clerului ortodox din Bucovina, membru de onoare al Academiei Române din 1938.
Potrivit specialiștilor în domeniu, este cel mai important teolog neotestamentar român, iar lucrările sale acoperă domenii precum introducere și exegeză a Noului Testament, cronologie biblică, teologie biblică.
Unele dintre lucrările sale au rămas în manuscris. Printre acestea se numără și cea mai importantă operă a sa, o ediție critică a cărților Noului Testament, considerată singura până acum în literatura teologică ortodoxă. Multe alte manuscrise, poate la fel de valoroase, s-au pierdut în timpul ocupației sovietice, după 1940.