Municipalitatea suceveană a demarat ieri, 1 Martie, cel mai important proiect cu finanţare europeană care se va derula în următorii ani în municipiul reşedinţă de judeţ.
Proiectul, care prevede lucrări în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Suceava, va fi pus în practică de firma Pfeiffer, din Germania.
Pentru că vremea nu permite încă efectuarea tuturor lucrărilor necesare, de ieri s-a dat startul lucrărilor pregătitoare, urmând ca în maxim două săptămâni să se treacă şi la lucrări mai ample, care vor afecta circulaţia pe o parte din străzile municipiului.
„Noi le-am predat amplasamentul, le-am eliberat avizul de săpături pentru 15 străzi, iar în perioada în care mai avem de aşteptat să se dezgheţe, au de făcut mai multe lucrări pregătitoare, începând cu trasarea traseelor conductelor, împreună cu reprezentanţii ACET, ai Primăriei şi ai celorlalţi furnizori de utilităţi, simulări de execuţie, urmate apoi de sondaje transversale de verificare a traseelor conductelor”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Proiectul derulat prin programul POS Mediu, care vine ca o continuare a proiectului ISPA, încheiat în 2011, are două componente principale – apă şi canalizare, la care se mai adaugă şi lucrarea de reabilitare a sifonului invers de peste râul Suceava.
Astfel, extinderea reţelelor de apă se va face pe o lungime de 31,3 km, iar reabilitarea reţelelor de apă pe o lungime de 25,3 km. În această componentă sunt incluse reabilitarea şi contorizarea unui număr de 826 de branşamente, montarea a 250 de hidranţi, executarea unui număr de 1.088 de branşamente noi şi montarea a 320 de hidranţi pe reţeaua existentă, precum şi executarea unei staţii de repompare pentru alimentarea cu apă a părţii superioare a străzii Pictor Panaiteanu, care are o pantă mare şi nu permitea racordul caselor la reţeaua de apă din cauza diferenţelor de nivel.
În total, lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă potabilă vor afecta 82 de străzi, inclusiv din cartiere noi, precum Lanişte, Tătăraşi sau cel adiacent bulevardului Sofia Vicoveanca.
Pe componenta de canalizare, reţeaua va fi extinsă cu 32,7 km, în vreme ce 6 km de reţele de canalizare vor intra în reabilitare.
De asemenea, vor fi montate staţii de pompare pentru străzile în pantă - cinci staţii de pompare noi pe strada Pictor Panaiteanu, zona Veterani, str. Aurel Vlaicu, Alexandru Voievidca şi Strada Depoului, şi va fi reabilitată staţia de pompare apă uzată de pe Tăbăcăriei.
Durata de desfăşurare a proiectului este de 30 de luni de la începerea lucrărilor, din care 18 luni pentru execuţie şi 12 luni pentru garanţie. Practic, lucrările de reabilitare şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Suceava vor fi finalizate în 2014-2015.