Elevii de clasa a IX-a care vor să înveţe mai puţină carte, dar să facă mai multă practică şi astfel să deprindă tainele unei meserii, pot alege una din cele 43 de clase de învăţământ profesional propuse pentru a fi înfiinţate în judeţ, pentru viitorul an şcolar. Pentru 2013-2014 au fost propuse cu opt clase mai mult comparativ cu numărul claselor profesionale care funcţionează în anul şcolar curent.
Chiar dacă perioada de înscriere debutează abia în luna mai, liceele au început deja să ducă muncă de lămurire cu elevii claselor a IX-a şi părinţii lor, pentru a-i convinge de beneficiile absolvirii acestor clase.
Prof. Gabriela Alionte, directoarea Colegiului Tehnic „Petru Muşat”, a declarat: „Pentru anul şcolar 2013-2014 ne-am propus să înfiinţăm două clase de profesională, cu profilele Tinichigiu auto şi Vânzător comercial. Pentru a fi siguri că elevii liceului nostru se vor îndrepta spre aceste noi specializări, am realizat un sondaj de opinie în rândul acestora pentru a identifica domeniile şi calificările pe care vor să le obţină după finalizarea studiilor. Unii elevi sunt interesaţi, pentru că îi sperie examenul de bacalaureat de la finele ciclului liceal, şi atunci preferă să înveţe o meserie”. Directoarea a precizat că a încheiat o serie de parteneriate cu câţiva agenţi comerciali din judeţ (Darex Auto, Adria, Toyota, Selgros, Bucovina Bus), societăţi care vor asigura practica şcolarilor.
Oferta tuturor unităţilor care au propus clase profesionale, pe filiere, profiluri şi specializări, a fost avizată în Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, în cazul învăţământului profesional fiind condiţionată de criterii specifice (baza materială corespunzătoare specializărilor, resurse umane calificate, existenţa şi disponibilitatea agenţilor economici de a realiza parteneriate).
Ofertele vor fi prezentate în cadrul unui târg organizat în luna mai
Cursurile şcolii profesionale durează doi ani. În primul an se va face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an practica va reprezenta 75% din programul de studiu. Doar grupurile şcolare şi liceele tehnice care au parteneriate încheiate cu societăţi comerciale pot înfiinţa clase de învăţământ profesional. La finalul celor doi ani de studii profesionale va urma un examen de certificare profesională, iar elevii vor primi un certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu. Ei vor putea să-şi continue studiile, dacă doresc, la liceu.
Primul târg de oferte pentru școala profesională se va desfășura în perioada 7-18 mai.
Domnica Josan, directoarea Colegiului Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, a precizat: „Pentru admiterea din 2013 ne propunem să înfiinţăm două clase profesionale, una de Mecanic auto şi cealaltă de Electrician, exploatare joasă tensiune. Elevilor trebuie să li se dea şansa să opteze pentru liceu sau pentru o şcoală de meserii. Mulţi nu au capacitatea de a promova examenul de bacalaureat, le e greu să ducă la capăt patru ani de liceu, iar un astfel de proiect e primit bine de aceştia. Mai mult de atât, elevii sunt motivaţi şi de bursa profesională acordată pe perioada studiilor, în cuantum de 200 de lei pe lună”.
Anul acesta vor fi trei etape de înscriere, prima în perioada 7-31 mai, următoarea în intervalul 11-25 iunie și ultima între 3 și 7 septembrie.
Circa 900 de elevi învaţă în clasele profesionale
Circa 900 elevi, absolvenţi ai claselor a IX-a, indiferent de profil sau filieră, s-au înscris la una dintre clasele speciale de învăţământ profesional, propuse de şcolile sucevene anul trecut. Pentru anul şcolar 2012-2013, 20 de unităţi de învăţământ profesional şi tehnic au organizat învăţământ profesional, pentru 16 clasificări, în 42 de clase (1.176 de locuri).