La finele lunii ianuarie, Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că în sistemul sanitar se va introduce coplata, începând cu data de 1 martie 2013.
Potrivit purtătorului de cuvânt în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), dr. Tiberius Brădăţan, “atâta timp cât contractul-cadru dintre Casa de Asigurări de Sănătate şi spitalele din ţară nu este semnat, coplata nu poate fi introdusă. Estimăm că de la data de 1 mai se poate pune problema introducerii coplăţii la Spitalul Judeţean”. Mai mult de atât, Ministerul Sănătăţii a emis o ordonanţă de urgenţă în cadrul căreia se specifică faptul că “Guvernul amână până după 31 martie, inclusiv, intrarea în vigoare a noului contract-cadru de acordare a asistenţei medicale”. Motivul invocat de executiv este faptul că legea bugetul de stat nu a fost aprobată în timp util, adică până în 31 decembrie 2012.
Odată ce ministerul de resort a anunţat introducerea coplăţii, managerul Spitalului Judeţean, ec. Vasile Rîmbu, a explicat că cei 10 lei pe care pacientul va trebui să-i scoată din buzunar nu vor reprezenta un mare ajutor pentru sistemul sanitar, ţinând cont de cheltuielile imense pe care le are un spital. Coplata impusă de Ministerul Sănătăţii nu ar acoperi nici jumătate din costul lunar al medicamentelor de la Spitalul Judeţean.
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, nici persoanelor exceptate prin lege, respectiv copii, gravide, pensionari cu venituri mai mici de 740 de lei, bolnavi incluşi în programele naţionale de sănătate sau veterani de război.