La Şcoala Gimnazială Nr. 1 Suceava se acordă o mare importanţă comunicării cu părinţii elevilor, implicării acestora în diverse activităţi educative şi culturale şi, nu în ultimul rând, includerii celor care îşi doresc în programe educative care oferă perspective diverse ale abordării relaţiei cu propriii copii.
Programul Cafeneaua părinţilor se adresează, în special, familiilor cu copii până la 12 ani şi aduce un plus de valoare în comunicarea cu copiii, adulţii fiind încurajaţi să descopere şi să deprindă cunoştinţe şi abilităţi de relaţionare, cum ar fi: acordarea atenţiei pozitive, stabilirea unor limite, oferirea recompenselor, asumarea consecinţelor propriilor fapte etc.
Cursurile se desfăşoară în şedinţe săptămânale, în fiecare joi, începând cu ora 17.00, într-o atmosferă propice comunicării asertive şi empatice, fiind utilizate mijloace didactice moderne pentru prezentarea informaţiilor sau pentru culegerea feed-back-ului participanţilor.
Atenţia formatorilor acestui curs, respectiv director Gabriela Mihai şi psiholog Mona Pricop, este îndreptată în această perioadă asupra grupurilor de părinţi de la nivelul claselor I, care au înţeles că afi părinte este, până la urmă, un proces de dezvoltare personală, copiii reprezentând cel mai frumos proiect pe care l-ar putea primi şi coordona vreodată.
Părinţii sunt îndrumaţi să înţeleagă străduinţele, eforturile, regretele copiilor, să îi valideze emoţional, dar, în acelaşi timp, să rămână fermi pe poziţie. Deşi nu-şi schimbă decizia, le pot oferi copiilor argumente raţionale şi nu numai clasice răspunsuri precum: „Pentru că aşa am decis eu” sau „Pentru că eu sunt părintele tău şi eu ştiu mai bine” - răspunsuri care constituie bariere în calea unei comunicări şi relaţionări fructuoase.
Sunt numeroase şi pertinente întrebările pe care şi le pun părinţii şi la care aşteaptă un răspuns sau o îndrumare: Unde învăţăm să fim părinţi? Unde învăţăm câtă responsabilitate implică rolul acesta? Acasă? În familie? În societate? La televizor? Unde, mai exact? Cât din ce credem că înseamnă un părinte bun e cu adevărat de folos? Când începem să ne punem întrebări?
Conducerea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava apreciază acest interes manifestat de părinţi de a participa la cursurile oferite şi pune la dispoziţia doritorilor o bibliografie întocmită de psiholog Mona Pricop, în cabinetul de consiliere psiho-pedagogică, acolo unde se fac înscrieri pentru etapele următoare. Alte relaţii se pot obţine de la secretariatul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Suceava, la telefon 0230 522 497.