Bolnavii de cancer din judeţ vor putea să profite de beneficiile radioterapiei, în contextul în care conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava a demarat negocieri cu o serie de investitori privaţi în vederea înfiinţării unui centru de Radioterapie.
Vasile Rîmbu, managerul SJU Suceava, a precizat că „avem tatonări cu investitori în radioterapie, ar fi extraordinar să finalizăm acest proiect. În acest caz avem nevoie de sprijinul conducerii Consiliului Judeţean, pentru că va trebui să închiriem un spaţiu pe un anumit număr de ani. De la început am transmis posibililor investitori că nici Spitalul Judeţean, nici Consiliul Judeţean nu poate participa cu o finanţare substanţială. Un laborator de acest gen costă câteva milioane de euro. La momentul actual nu reprezintă o prioritate maximă ţinând cont şi de dimensiunea investiţiei, dar ne dorim înfiinţarea centrului şi facem demersuri în acest sens”.
Conform acestuia, cei mai mulţi dintre suceveni sunt nevoiţi să se adreseze altor centre de radioterapie din ţară, cei mai mulţi optând pentru cel din Iaşi unde, din cauza adresabilităţii extrem de ridicate, lista de aşteptare este foarte mare. La Institutul Regional de Oncologie Iaşi, un bolnav poate aştepta până la 70 de zile pentru a beneficia de tratament de specialitate. Totodată, tratamentul în cadrul altor centre pentru tratarea pacienţilor oncologici din ţară implică o serie de cheltuieli suplimentare precum transportul, costul internării de o zi, cheltuieli pe care cei mai mulţi dintre bolnavi nu le pot suporta. În cazul în care proiectul conducerii SJU s-ar concretiza, centrul de radioterapie ar deservi şi pacienţilor din judeţele limitrofe Sucevei.
Peste 1.700 de cazuri de cancer diagnosticate în 2012
Potrivit celor mai recente date ale Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, în decursul lui 2012, 1.743 de suceveni au fost diagnosticaţi cu cancer, incidenţa cea mai mare fiind întâlnită în cazul cancerului bronho- pulmonar. Cei mai mulţi dintre sucevenii diagnosticaţi în 2012 prezentau faze avansate ale bolii. În total, DSP Suceava are în evidenţe 9.725 de bolnavi de cancer, 4.067 în mediul urban şi 5.658 în mediul rural.
Anul trecut, 196 de pacienţi au fost depistaţi cu cancer bronho- pulmonar, dintre care doar şase cazuri au fost considerate curabile. Cancer de prostată a fost depistat în rândul a 161 de suceveni, dintre care 41 de cazuri au fost înregistrate în stadiu incipient. Cancerul de sân a fost diagnosticat în 123 cazuri, dintre care 53 curabile, cancerul la stomac în 122 cazuri, dintre care doar trei curabile, cancerul de col uterin în 108 cazuri, dintre care 46 curabile şi cancerul de piele în 66 cazuri, dintre care 22 curabile.
(28 feb 2013, 13:32:45
HARHAIALA MARE IN PRIVINTA BOLILOR RARE.SE STIE CA AU APARUT PRIN ANUL 2000,SE STIE UNDE TREBUIE TRATATE[IN OCCIDENT],SE CUNOSC PROCEDURILE CE TREBUIE URMATE,DAR NU SE CUNOSC C A U Z E L E.SE BANUIESTE CA AR FI ,,CEVA'' EREDITAR,NETRATAT IN COPILARIE!!![DIOSTONIA MUSCULARA,ENCEFALOPATIA,ETC].
DRAGI TOVARASI SI ,,PRETINI'',VA REAMINTIM CATEVA CAUZE:
1 -PHARE 1998-REAMBALAREA,COLECTAREA SI ELIMINAREA DESURILOR DE PESTICIDE DE PE TERITORIUL ROMANIEI.[SI NU NUMAI]
2 -INCHIDEREA,ECOLOGIZAREA SI MONITORIZAREA[!] FOSTELOR PERIMETRE MINIERE.
3 -MENTINEREA IN DIFERITE FUNCTII-CHEIE,A,,TUTULOR''INCO DUPA TOT CE INSEAMNA BANI-GREU DE PENSIONAT.
LA CARE MAI ADAUGAM POLUAREA CU PULBERI IN SUSPENSIE,INCLUSIV SUCEAVA.
ALTE RELATII LA DSP!