Banii necesari pentru ca Termica să funcţioneze până la finele sezonului rece şi să asigure sucevenilor căldura şi apa caldă ar putea fi obţinuţi printr-un credit aprobat de Ministerul Finanţelor.
Prezent ieri la Bucureşti, special pentru a găsi o rezolvare la problema datoriilor la Termica, care are nevoie de fonduri pentru a achiziţiona cărbunele necesar funcţionării, primarul Sucevei, Ion Lungu, a discutat cu ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, pe tema angajării unui credit de 13 milioane de lei (130 de miliarde de lei vechi).
Banii, care pot fi accesaţi printr-un credit special, obţinut de la Trezorerie, cu o dobândă de 5,25%, pe o perioadă de cinci ani, vor avea ca destinaţie plata subvenţiilor datorate de municipalitate către Termica, în contul căldurii şi apei calde consumate de populaţie, care plăteşte doar 185 de lei pe gigacalorie, în vreme ce costul real de producţie este aproape dublu.
Obţinerea acestui credit de care depinde funcţionarea Termica în perioada următoare a fost discutată de primarul Sucevei şi cu comisia de specialitate din minister, care analizează acordarea acestor credite.
Edilul sucevean a fost mandatat de Consiliul Local Suceava să facă demersurile necesare obţinerii acestui credit, în baza în baza OUG nr.3/2013, care dă posibilitatea municipalităţilor să obţină finanţare în condiţii speciale pentru stingerea arieratelor (datorii cu o vechime mai mare de 90 de zile).
Prin contractarea acestui împrumut gradul de îndatorare al Primăriei Suceava va creşte la 18,52%, adică se încadrează în limitele impuse de lege, urmând ca până în 2018 să scadă la 14,25%.