În oraşul Siret va fi construit un nou Muzeu de Istorie, a anunţat marţi directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. El a declarat că investiţia, care va costa 1,546 de milioane de euro fără TVA, va revigora zona, întrucât va atrage mulţi turişti, în special din Israel. Şi asta pentru că în incinta muzeului va fi amenajat un Memorial al Holocaustului, singurul autentic din România.
„Acum muzeul se află într-o stare de degradare vizibilă. Este un muzeu mic care nu se bucură de o vizitare foarte importantă. Pe de altă parte, turismul hasidic ajunge astăzi la Cernăuţi şi rar trece graniţa spre Siret în legătură, evident, cu cele două cimitire evreieşti de maximă importanţă pentru România. Puţini din cei care trec graniţa trec şi prin muzeul nostru. Anul trecut s-a reuşit finanţarea studiului de fezabilitate pentru un nou muzeu care va pune accent pe drama evreilor bucovineni. Ne place sau nu ne place, în Bucovina trebuie să vorbim de Holocaust, pentru că, din cifre, peste 50.000 de evrei bucovineni nu s-au mai întors acasă după cel de-al Doilea Război Mondial. Practic muzeul nu este foarte mare, însă curtea va fi amenajată ca un Memorial al Holocaustului, o datorie morală pe care şi noi o avem”, a declarat Ursu.
Emil Ursu a precizat că în realizarea investiţiei va primi sprijin în special pe partea de documentare de la Yad Vashem, Memorialul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, instituţie oficială a Israelului. Pentru finanţarea construirii noului muzeu sunt vizate două surse, şi anume investitori privaţi sau fonduri europene prin Programul 2014-2020.
Nechifor a anunţat că CJ va aloca banii necesari pentru realizarea proiectului investiţiei de la Siret
Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, a anunţat că, prin bugetul pe 2013, va aloca banii necesari executării proiectului tehnic al investiţiei de la Siret.
„O să gândim o modalitate prin care să putem finaliza această lucrare importantă, pentru că faptul că aici au trăit şi trăiesc în continuare şi etnici evrei pentru noi a însemnat un plus de valoare. Bucovina a fost o regiune unde lucrurile s-au petrecut normal, cu înţelegere pentru toate minorităţile, şi cred că asta a însemnat de fapt o moştenire autentică a noastră, pe care trebuie să o ducem mai departe”, a declarat Nechifor.
(27 feb 2013, 21:30:11