Tradiţia oferirii de mărţişoare, pe 1 Martie, dar şi pe 8 Martie, cât şi purtarea lor, pe durata întregii luni, ca semn al apropierii primăverii, a inspirat sucevencele cu spirit creativ şi multă îndemânare să creeze mărţişoare originale, foarte atractive, la realizarea cărora pun mult suflet.
Din mâinile lor, după multe ore de muncă, ies delicaţi ghiocei, viorele, zambile sau alte minunate flori realizate din hârtie răsucită, fluturaşi, buburuze şi broscuţe zâmbăreţe, care, oferite ca mărţişoare, reprezintă nu doar un cadou deosebit de chinezăriile care invadează piaţa an de an, în această perioadă, ci un cadou personalizat, „cu suflet”.
De la cerceluşii croşetaţi, pe care i-a făcut mai întâi pentru ea, apoi pentru toate prietenele ei, la cererea lor expresă, Cristina Acasandre a ajuns să facă mărţişoare croşetate, cu modele complexe, care pot fi folosite şi ca broşe, ori ca set de bijuterii – cerceluşi şi broşe, cu modele speciale, de primăvară.
Fluturaşi în două culori, buburuze roşii, cu puncte negre croşetate cu mare migală pe spate, trifoi cu patru foi, flori cu petale catifelate, patine cu agrafă pe post de lamă sau celebrele „Hello Kitty!”, mărţişoarele Cristinei sunt o adevărată încântare. Fiecare mărţişor handmade, pe lângă costul materialelor folosite şi îndemânarea de care trebuie să dai dovadă, reprezintă cel puţin 20-30 de minute din viaţa celui care l-a creat şi cu toate acestea se vând la preţuri modice, cuprinse între 2 şi 5 lei, în funcţie de complexitatea modelului.
„La unele modele de mărţişoare, precum buburuze sau flori, am pus şi un ac cu închidere, să poată fi folosite ca broşă, nu doar de 8 Martie, ci şi în alte ocazii, ca accesoriu vestimentar”, a precizat Cristina Acasandre, care are numeroase modele de mărţişoare prezentate pe pagina ei de Facebook – http://www.facebook.com/acasandre.cristina.
Alte minunăţii făcute special pentru cei dornici de cadouri deosebite pentru această perioadă a anului sunt mărţişoarele create prin metoda quilling, din hârtie colorată, de diferite grosimi.
Procedeul, aparent foarte simplu, de răsucire a hârtiei, care se taie în prealabil în fâşii de o anumită lăţime, cere multă îndemânare şi răbdare.
„Cea mai grea parte e cea de tăiere a hârtiei, pentru că de asta depinde să-ţi iasă modelul dorit”, spune Cristina, care foloseşte un ac pentru a răsuci hârtia, în lipsa instrumentului special pentru quilling.
Buchete de flori care nu se ofilesc niciodată
Metoda răsucirii hârtiei este folosită şi de Oana Paiu pentru a crea minunate flori colorate, fluturi şi decoraţiuni pentru mărţişoare, felicitări de 8 Martie sau invitaţii de nuntă.
Aşezată la masa din sufragerie, Oana ia fâşiile de hârtie tăiate cu multă grijă şi prinzându-le de la un capăt cu o forfecuţă de unghii, le roteşte cu grijă, creând cerculeţe cărora le dă o formă şi volum, în funcţie de ce trebuie să realizeze. Uneori, când are de creat petalele unei flori, în mai multe culori, lipeşte făşiile de hârtie una de alta, iar rezultatul e surprinzător, după cum se poate vedea şi pe fotografiile postate pe contul ei de Facebook - http://www.facebook.com/pages/Handmade-by-Oana/334430830004916.
„Totul ţine de imaginaţie, în rest poţi să faci orice”, spune Oana, care, pe lângă mărţişoare şi felicitări de 8 Martie, a făcut lucrări mult mai complexe, precum buchete de mireasă, din zeci de flori colorate, realizate din hârtie răsucită, ori din fluturaşi delicaţi, făcuţi cu materiale destul de costisitoare, dar care asigură un buchet original, extrem de frumos.
„E ceva mai deosebit, florile se ofilesc, se pierd, pe când buchetele realizate astfel sunt unicat”, adaugă Oana, care a lucrat şi două zile la rând pentru a realiza un asemenea buchet, care poate fi un cadou inedit pentru doamne şi domnişoare, de Ziua Femeii.
Produsele handmade au început să prindă din ce în ce mai mult la suceveni, care au găsit astfel o modalitate foarte bună de a-şi folosi talentul creativ, realizând produse care încântă nu doar ochiul, ci şi inima, potrivite oricând drept cadouri pentru cei dragi.
Arta hârtiei răsucite
Quilling-ul este o tehnică veche, folosită şi în Egiptul Antic, care constă în rularea a mici fâşii de hârtie pe un beţişor, pentru a crea diferite forme.
Lucrări de calitate sunt cunoscute ca fiind realizate de măicuţele din Franţa şi Italia în secolele XVI şi XVII şi de elegantele doamne de la curtea britanică în timpul Dinastiei Stuart, procedeul fiind preluat şi de coloniştii din America de Nord.
Această artă nu era practicată de femeile de rând, ci de cele din înalta societate, realizând lucrări remarcabile cu care împodobeau coşuleţele de lucru, scrinul, cabinetul, confecţionau rame pentru tablouri. Măicuţele decorau relicvele sfinte şi icoanele cu multe astfel de ornamente aurite.