Societatea Ştiinţifică Cygnus - Centru UNESCO organizează şi în acest an câteva concursuri şi tabere naţionale de top. După Tabăra Naţională de Astronomie şi Astrofizică, ediţia a III-a, şi Concursul Naţional de Astronomie „Vintilă Şiadbey”, organizate la Mănăstirea Humorului, în perioada 4-8 ianuarie, urmează Concursul Interjudeţean de Fizică Cygnus, ediţia I, care se va desfăşura la Suceava, în perioada 1-3 martie.
Această competiţie, după cum a declarat profesorul Victor Şutac, preşedintele Societăţi Ştiinţifice Cygnus - Centru UNESCO, se doreşte a fi una cu dificultate ridicată. În perioada 6-19 mai, Cygnus organizează Tabăra naţională de pregătire a loturilor restrânse de astronomie şi astrofizică ale României, ediţia a II-a, la Mănăstirea Humorului, iar în perioada 21-23 iunie, urmează să se desfăşoare, tot la Suceava, Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie ROSEF.
În calendarul activităţilor pe 2013, Cygnus a inclus organizarea Şcolii de Vară „Metamorfoze 2012”, la Mănăstirea Humorului, în perioada 4-8 iulie. Între 9 şi 20 iulie, Cygnus se ocupă de selecţia loturilor pentru Olimpiadele internaţionale de astronomie şi astrofizică din Grecia şi Lituania, tot la Mănăstirea Humorului. O noutate în programa Societăţii Ştiinţifice Cygnus este organizarea şi participarea la prima ediţie a Academiei de Vară „Scientia Dacygnus”, la Costeşti, judeţul Hunedoara, în perioada14-23 august.
Între 6 şi 9 septembrie, la Ploieşti, va avea loc Colocviul Naţional de Fizică „Evrika – Cygnus”, ediţia a XIX-a, organizată de Societatea Ştiinţifică Cygnus - Centru UNESCO. Pe 27 septembrie va fi organizată, la Suceava, Noaptea Cercetătorilor, ediţia a II-a.
Concursul Interjudeţean de Fizică Cygnus, ediţia I
Prima ediţie a Concursului Interjudeţean de Fizică Cygnus, 1-3 martie, va fi organizat în parteneriat cu Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava şi Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava. După cum a explicat profesorul Victor Şutac, Concursul de Fizică Cygnus se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu şi are ca scop stimularea acestora în studiul Fizicii, dezvoltarea pasiunii şi interesului pentru o pregătire constantă în acest domeniu, creşterea competitivităţii şi dezvoltarea aptitudinilor personale de comunicare şi relaţionare socială. Materia pentru concurs şi limitele de materie sunt aceleaşi ca pentru Olimpiada Naţională de Fizică.
Concursul se va desfăşura la Colegiul Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava, sâmbătă, 2 martie, începând cu ora 10:00, iar festivitatea de premiere va avea loc tot sâmbătă, la ora 20:00, în Aula Colegiului Naţional de Informatică “Spiru Haret” Suceava. Victor Şutac a completat: „Ne dorim ca acest concurs să reprezinte o etapă de pregătire a elevilor care vor participa la Olimpiada Naţională de Fizică, fiind al doilea concurs ca dificultate din ţară, după olimpiadă”.