Dragobetele, „zeul tânăr al Panteonului autohton, patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti”, a fost sărbătorit vineri, 22 februarie, de elevii Colegiului Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, într-un spectacol caritabil denumit „Dragobete în Bucovina”, desfăşurat în Aula „Alexandru Bogza”.
Alternanţa probelor de concurs pentru alegerea „Bădiţei Dragobete”, cu momentele artistice, a însufleţit spectatorii care au răsplătit participanţii la concurs şi artiştii cu vii aplauze.
Alcătuirea celei mai frumoase declaraţii de dragoste, etalarea ingenioasă a aptitudinilor în dans, cânt şi actorie au fost probele care au pus la grea încercare concurenţii. În ciuda dificultăţii probelor de concurs, aceştia au demonstrat că se pot descurca cu succes spre bucuria lor şi plăcerea audienţei. Juriul a premiat cea mai frumoasă declaraţie de dragoste, pe cel mai bun dansator, cel mai bun solist vocal, cel mai bun actor şi, bineînţeles, pe “Bădiţa Dragobete”.
Tradiţii bucovinene
Pe lângă mesajul bucuriei şi dragostei, elevii au pus în evidenţă inegalabilele tradiţii bucovinene, vechimea, eleganţa, rafinamentul şi bunul gust, contrastul şi armonia desăvârşită a culorilor care dau valoare costumului popular, ritmicitatea şi graţia dansurilor bucovinene, sensibilitatea, căldura şi umorul cântecelor noastre străvechi. Foarte apreciate şi aplaudate au fost dansurile populare în interpretarea Ansamblului „Plaiurile Pojorâtei”, îndrumat de Gheorghe Străjer, şi recitalul elevei Ioana Cotlarciuc.
Profesoara Mariana Boguş, care s-a aflat printre organizatorii evenimentului de Dragobete, a explicat că „Dragobetele nu este numai un prilej de a sărbători dragostea. Fiul asprei şi capricioasei Babe Dochia, Dragobetele reprezintă principiul pozitiv al forţelor latente ale naturii, care se pregătesc să renască şi să explodeze sub forma primăverii. În vechime, bătrânii respectau această sărbătoare drept o zi pentru combaterea frigurilor şi a altor boli. În spiritul acestei tradiţii, spectacolul a avut şi un scop caritabil. O colegă încercată de o boală grea va beneficia de sprijin financiar pentru spitalizare”.
Expoziţii
Din dorinţa promovării acelor meşteşuguri care se întâlnesc cu arta, precum încondeierea ouălor, sculptura, ţesutul şi cusutul, pictura, elevii au pregătit de Dragobete, în sălile Colegiului „Dragoş Vodă”, expoziţii la care au fost prezentate covoare, prosoape, obiecte din gospodăria tradiţională, podoabe, accesorii şi obiecte handmade, desene, picturi, un loc aparte ocupându-l ouăle încondeiate.
Întreg programul de „Dragobete”, variat şi complex, pe un scenariu alcătuit şi prezentat de elevii Georgiana Roşca şi Daniel Erhan, cu un decor şi fotografii semnate de Andra Ana, s-a desfăşurat cu sprijinul profesoarei Dorina Carp, directorul Colegiului Naţional „Dragoş Vodă”, şi sub coordonarea profesorilor Mariana Boguş, Bogdan Faraon, a profesorilor diriginţi Doina Duminică şi Lăcrămioara Mişină, a elevilor claselor a XI-a B şi a X-a F.
(26 feb 2013, 13:11:55
DE CE ATI PERMIS CIUNGIREA BRAZILOR DIN CURTEA LICEULUI?NU DESTUL AU FOST RASI POMII ORNAMENTALI DIN FATA LICEULUI,ACUM ARATA CA IN FOSTUL REGAT,UNDE DACA TE UITI DE LA COTUSCA,VEZI PALATUL BULIBASEI DIN SOROCA.
SAU ,,PANDACII'' DIN BLOCUL DIN SPATELE MAGAZINULUI,NU AU,,VEDERE''INTEGRALA PE STR HALAUCEANU???LA PREGATIREA SI PROVENIENTA LOR,ACESTIA DEGEABA SE UITA,CA TOT NU PRICEP MAI NIMIC.VORBA ACEEA-,,PRIMITI CU DRAGOBETELE''-,,NU-I NIMENI ACASA''-VINE RASPUNSUL!