Ministerul Educaţiei a solicitat tuturor inspectoratelor şcolare din ţară să întocmească un raport privind starea bazelor sportive şi numărul cadrelor didactice de educaţie fizică şi sport, raportul urmând a fi înaintat ministerului de resort în vederea introducerii mai multor ore de sport în şcoli.
Documentul trebuie să fie unul detaliat, bazat pe raportările fiecărei unităţi de învăţământ.
Ministerul prevede în proiectul de plan-cadru pentru învăţământul primar, pentru anul şcolar 2013-2014, două ore de educaţie fizică şi alte două ore pentru disciplina Muzică şi mişcare. Totodată, la ciclul gimnazial, numărul orelor de sport ar urma să crească de la două la patru. Decizia ministerului ridică deocamdată două probleme. Prima implică asigurarea unei infrastructuri adecvate astfel încât să se poată asigura aceste ore, iar a doua chestiune face referire la necesarul de cadre didactice.
Potrivit lui Gheorghe Coman, inspector de educaţie fizică şi sport din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, „sperăm ca măcar o parte din proiect să fie implementat începând din toamna acestui an. O dezvoltare fizică armonioasă nu se poate realiza în 40-50 de minute pe săptămână. Elevii trebuie să înţeleagă care sunt efectele jocurilor sportive şi exerciţiilor asupra corpului lor. În 50 de minute un cadru didactic nu poate face decât minimul din programa şcolară impusă”.
Introducerea acestor ore ar trebui să se facă treptat
Cât priveşte baza materială, Gheorghe Coman a declarat: „Este loc şi de mai bine. În câteva unităţi de învăţământ din judeţ, puţine ce-i drept, pe timpul verii, ora de sport se face în aer liber, pe toloacă. Iarna, copiii se adună în săli de clasă pentru a face ora, asta în vreme ce la alte şcoli o sală mai mare, minim dotată, foloseşte drept sală de sport”. Acesta a mai precizat că introducerea acestor ore ar trebui să se facă treptat, pe cicluri de învăţământ, aceasta fiind şi poziţia ministerului.
Implicaţiile unei astfel de decizii sunt numeroase, mai ales în ceea ce priveşte cadrele didactice de specialitate. În ţară sunt 12.200 de profesori de sport, iar în cazul în care s-ar suplimenta numărul orelor de sport, necesarul ar fi de 26.000 de cadre.
„La nivel judeţean, avem 400 de dascăli, iar odată cu introducerea mai multor ore, am avea nevoie de 900. Sunt mulţi tineri care vor să se titularizeze în acest domeniu, însă se pune şi problema calităţii acestora”, a mai declarat Gheorghe Coman.