Conform deciziei Biroului Executiv al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), în perioada 11-15 februarie 2013 au fost efectuate vizite pentru evaluarea externă a programelor de studii universitare în vederea autorizării sau acreditării în câteva instituții de învăţământ superior, printre care şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV).
În cursul anului trecut, USV a trimis către ARACIS documentaţia necesară în vederea acreditării programelor de studii universitare de licenţă „Drept” şi „Geografia mediului”, iar în această lună comisii ale ARACIS au ajuns la USV pentru verificarea datelor transmise.
Programul de studii “Drept” aparţine Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică (FSEAP), iar programul de studii “Geografia mediului” este în cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie (FIG).
Potrivit prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, prorector responsabil de activitatea didactică şi asigurarea calităţii în cadrul USV, “documentaţia în vederea acreditării unui program de studii se depune după ce au absolvit trei promoţii de studenţi. Programul fiind autorizat, odată îndeplinită această cerinţă, procedura ARACIS impune ca decanul facultăţii şi responsabilul programului să realizeze dosarul de acreditare care conţine o serie de date de care agenţia are nevoie. De regulă, această structură trimite o echipă de acreditare, în termen de şase luni, care verifică dacă datele din dosar sunt în concordanţă cu realitatea”. Conform acestuia, preşedintele Comisiei de evaluare întocmeşte un raport în urma vizitei pe care a întreprins-o, raport înaintat Comisiei de specialitate a ARACIS. După ce se trece de Comisia de Specialitate, Consiliul ARACIS ratifică sau nu propunerea comisiei. USV va afla rezultatul comisiei în aproximativ o lună de zile.
Solicitări de acreditare pentru alte trei programe de studiu
Până în luna iunie a acestui an reprezentanţi ai USV vor depune documentaţia necesară în vederea acreditării pentru următoarele programe de studii de licenţă: „Inginerie şi protecţia mediului în industrie” din cadrul Facultăţii de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management (FIMMM), „Inginerie şi management în alimentaţie publică” (Facultatea de Inginerie Alimentară - FIA) şi „Informatică Economică” (FSEAP).
Mai multe programe de studii vor fi evaluate în acest an
Conform lui Mircea Diaconu, „după ce sunt acreditate, programele de studii sunt evaluate de comisii ARACIS o dată la cinci ani şi primesc un calificativ în funcţie de măsura în care îndeplinesc o serie de criterii”.
Au fost depuse dosare pentru evaluarea periodică a trei programe de studii din cadrul Facultăţii Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, respectiv „Automatică şi informatică aplicată”, „Sisteme electrice” şi „Inginerie economică în domeniul electric, electronic şi energetic”.
Totodată, până la finele lui 2013, comisii din cadrul ARACIP vor sosi la USV pentru evaluarea periodică a următoarelor programe de studii „Controlul şi expertiza produselor alimentare” (FIA), „Tehnologia construcţiilor de maşini” (FIMMM), „Geografia turismului” (FIG), „Filozofie” (FIG), „Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Europene” (FIG), „Ştiinţe Politice” (FIG), „Română-Franceză/Germană” (Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării - FLSC), „Franceză-Germană” (FLSC), „Engleză/ Germană-Română” (FLSC), „Ucraineană-Franceză/Engleză/Germană” (FLSC).