Existenţa a zeci de locuri de parcare libere în parcările subterane create de Primăria Suceava în zona centrală este ignorată cu bună ştiinţă de o mulţime de şoferi care-şi urcă maşinile pe trotuarele străzilor Nicolae Bălcescu şi Ciprian Porumbescu, blocând accesul pietonilor. Nici trecerile de pietoni nu-i impresionează pe mulţi dintre aceşti şoferi, care blochează total zona de acces spre trotuar, aşa cum nici spaţiile verzi nu sunt iertate, fiind făcute praf cu roţile care se afundă în pământul umed după topirea zăpezii.
Comoditatea şoferilor, dar şi lipsa de reacţie a autorităţilor, care au tratat problema cu mult prea multă bunăvoinţă, au transformat trotuarele din zona centrală, intens circulate de mii şi mii de pietoni, în spaţii de parcare pentru şmecheri.
Fie că au de stat la o cafea vreo două ore, fie că au de plătit o factură la telefon sau de verificat contul la bancă, de mers la cazino sau la o farmacie, fie că au de stat zece minute sau ore în şir, pentru foarte mulţi şoferi locul de parcare trebuie să fie musai cât mai aproape de destinaţia dorită, dacă se poate chiar în faţa uşii pe care trebuie să intre, să nu fie nevoiţi să depună nici cel mai mic efort după coborârea din autoturism.
Aşa se face că zecile de locuri de parcare libere din parcările subterane în care s-au investit peste 10 milioane de euro sunt ocolite de cei prea grăbiţi să parcheze în una din cele două parcări subterane sau prea comozi să meargă pe jos de acolo până la destinaţia dorită.
În schimb, trotuarele sunt sufocate de maşini parcate ilegal, chiar lângă semnul de parcare interzisă, pe trecerile de pietoni sau chiar lăsate în sensul giratoriu.
Roţile maşinilor au făcut ravagii şi pe spaţiile verzi din zona centrală, recent amenajate, odată cu lucrările de modernizare încheiate la finele anului trecut.
Abateri cu duiumul, sancţiuni puţine
Tupeul celor care blochează circulaţia pietonilor pe trotuare, care îşi lasă maşinile parcate în sensul giratoriu sau uneori chiar blochează intrarea în parcările subterane este alimentat şi de lipsa de reacţie a autorităţilor locale.
Dacă ar fi să aplice legea, numai în zona centrală s-ar da sute de amenzi, zilnic, până când şoferii s-ar învaţa minte să respecte nu doar Codul Rutier, ci şi pe cei aflaţi în trafic, fie ei şoferi sau pietoni.
Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a precizat care sunt riscurile pe care şi le asumă şoferii care parchează unde le vine lor mai uşor: „Şoferii care opresc pentru o perioadă de până la cinci minute în locuri în care acest lucru este interzis prin semnalizarea rutieră riscă sancţionarea cu două puncte de penalizare şi patru puncte amendă, ceea ce înseamnă aproape 300 de lei. Staţionarea neregulamentară se sancţionează cu şase-opt puncte amendă. De la începutul anului 2013, numai în municipiul Suceava poliţiştii de la Rutieră au aplicat 82 de sancţiuni contravenţionale pentru staţionare sau oprire neregulamentară, acţionând în special în zona staţiilor de transport în comun, pe bulevardele principale. Sancţionarea opririlor şi a staţionărilor neregulamentare intră şi în competenţa Poliţiei Locale”.
Numai că în această privinţă activitatea Poliţiei Locale este aproape inexistentă, în cel mai bun caz agenţii din teren mulţumindu-se doar să le atragă atenţia celor care s-au suit cu maşina pe trotuar, forţând pietonii să circule pe stradă.
(22 feb 2013, 14:21:19