Joi, 21 februarie, zi de doliu pentru toţi cei care au cunoscut-o pe distinsa profesoară Virginia Stino, soţia cărturarului fălticenean Aurel George Stino.
La 107 ani, Virginia Stino s-a stins din viaţă, la Iaşi, acolo unde a plecat în urmă cu zece ani, la una dintre nepoate. Ea ar fi împlinit în vara acestui an vârsta de 108 ani, fiind cel mai longeviv locuitor al Fălticeniului. Potrivit propriei dorinţe, corpul neînsufleţit al Virginiei Stino a fost adus la Fălticeni, unde a fost înmormântat alături de ceilalţi cărturari ai familiei Stino.
La slujba înmormântării, care a avut loc la Cimitirul “Grădini” Fălticeni, au participat rude, prieteni, foşti elevi, dar şi autorităţile locale, respectiv primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Gheorghe Aldea. Pe ultimul drum, i-au fost alăturidoamnei Stino nepoatele Mariana Dragomir din Iaşi şi Raluca Dan din Bucureşti.
Slujba înmormântării a fost oficiată de preoţii Bogdan şi Neculai Apostol, iar la finalul acesteia, preotul Neculai Apostol a făcut o scurtă prezentare a vieţii distinsei profesoare, “care, iată, s-a întors la Fălticeni, pentru a fi alături de cei care au cunoscut-o şi apreciat-o”.
Un ultim omagiu a fost prezentat şi de prof. dr. ing. Ţuca Mariana Silvia din partea Colegiului Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, prin care s-a arătat că “Virginia Stino a fost un model de implicare în viaţa şcolii, un exemplu pentru ceilalţi profesori, dar şi pentru elevi, a obţinut recunoaştere şi nenumărate distincţii pentru pregătirea elevilor la concursurile şi olimpiadele şcolare”. Între anii 1946-1948, profesoara Virginia Stino a fost director al Şcolii Pedagogice de Fete.
Despre Virginia Stino se mai poate spune acum, că “a mai căzut o stea de pe cerul constelaţiei învăţământului fălticenean, cu aripile istovite de vreme, a pornit pe drumul veşniciei”, aşa cum a precizat prof. dr. ing. Ţuca Mariana Silvia.