Proiectul de reabilitare a ruinelor Curţii Domneşti din Suceava, realizat de municipalitatea suceveană în colaborare cu firma spaniolă Arena, a primit avizul Ministerului Culturii, urmând ca finanţarea să fie asigurată cu fonduri europene.
Anunţul a fost făcut de primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat că în bugetul local pentru 2013 vor fi prevăzute fonduri pentru realizarea documentaţiei şi promovarea spre finanţare a proiectului de reabilitare a Curţii Domneşti cu fonduri ale Uniunii Europene, prin acelaşi program prin care se reabilitează Cetatea de Scaun.
Iniţial, se spera ca finanţarea să fie asigurată din fonduri norvegiene, dar, la o analiză mai amănunţită, s-a constatat că deşi avea şanse de a primi finanţarea, aceasta nu acoperea decât o mică parte din costurile totale.
Mai exact, acel program, finanţat de Norvegia, permitea municipalităţii sucevene să acceseze fonduri de 4-5 milioane de euro, în vreme ce numai prima parte a proiectului este estimată la 12 milioane de euro, iar în total sunt necesari aproape 17 milioane de euro.
Printre soluţiile tehnice propuse de specialiştii spanioli pentru punerea în valoare a ruinelor se numără o serie de rampe circulare de vizitare a complexului arheologic, refacerea parţială a zidurilor Curţii Domneşti, până la ultimele detalii cunoscute din datele istorice existente şi reconstituirea întregului ansamblu arhitectonic în mod virtual.
Complexul turistic Curtea Domnească va dispune şi de un mini-muzeu, cu spaţii expoziţionale, săli de conferinţe, dar şi o sală specială, în care curtea voievozilor va fi reconstituită în mod 4D, o noutate absolută în România.
Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV-XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.
(21 feb 2013, 13:36:35