Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 42 (5249)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Priorităţi în investiţii

Bugetul Sucevei, cu 10% mai mic decât anul trecut

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Bugetul de venituri şi cheltuieli ale municipalităţii sucevene va fi aprobat cu mare întârziere anul acesta, în lipsa bugetului de stat, care nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, dar modalitatea de împărţire a banilor pe domenii de activitate este deja intens discutată cu aleşii locali din partidele care deţin cel mai mare număr de voturi – USL şi PDL.

Iniţiatorul proiectului de buget, Ion Lungu, a precizat că deşi este „un buget care corespunde nevoilor sucevenilor”, este perfectibil, lucru care se poate realiza prin amendamente din partea consilierilor locali.

Totalul veniturilor care urmează a fi obţinute în 2013 este de 270.139.695 de lei, din care, la cheltuieli, 207.754.915 lei sunt prevăzuţi pentru secţiunea de funcţionare şi 62.413.530 de lei pentru secţiunea de dezvoltare, mai exact cota de cofinanţare pentru proiectele europene iniţiate.

Comparativ cu execuţia bugetară pe anul trecut, de 297.903.944 de lei, bugetul Sucevei pentru 2013, de 270.139.695 de lei, este cu aproape 10% mai mic.

„Ţinând cont de faptul că la finele anului trecut municipalitatea a stins de la bugetul de stat datorii de 30 de milioane de lei, putem trage concluzia că bugetul pe 2013 este cam la fel ca cel pe 2012”, a precizat edilul sucevean.

 

Priorităţi de investiţii

Priorităţile la investiţii pentru acest an vizează reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei, continuarea lucrărilor de modernizare stradală cu cele trei străzi rămase neasfaltate în Iţcani – Mitocelului, Aleea Dumbrăvii şi Câmpului, finalizarea lucrărilor la Centrul Tradiţiilor Populare şi la Centrul Cultural Bucovina, lucrările de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare pe POS Mediu, finalizarea noului adăpost de câini comunitari, finalizarea drumurilor şi parcărilor de pe DN 29, precum şi a Planului Urbanistic General.

Nu lipsesc nici noi lucrări de investiţii, precum proiectul suplimentar de reparaţii străzi pe fonduri europene, în valoare de 8 milioane de euro, reabilitarea termică a blocurilor sau modernizarea pieţelor, în principal a Pieţei Centrale, unde se doreşte introducerea de căldură pe timp de iarnă.

În privinţa alocării fondurilor, capitolul Învăţământ este campion, cu 30,18% din totalul veniturilor, urmat de Transporturi, cu 16,93% din venituri, din care 14,06% la străzi şi 2,86% la transportul în comun.

La capitolul Combustibil şi energie sunt repartizate 12,15% din veniturile totale, din care 11,2%, adică 300 de miliarde de lei vechi, la Termica (200 mld. lei vechi subvenţii şi 100 mld. lei vechi pentru majorarea capitalului social).

Ca urmare a diminuării taxei de ecologizare, capitolul Salubrizare beneficiază de doar 4,78% din totalul veniturilor estimate, adică aproape la fel cât capitolul Asistenţa Socială – 4,03%.

„Sunt bani puţini pentru salubritate şi dacă oamenii nu îi plătesc nici pe aştia, nu putem avea un oraş curat”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

Capitolul Domeniu public este cotat cu 5,43% din totalul veniturilor, dar aici este inclusă şi investiţia de la Centrul Cultural Bucovina.

 

Cheltuielile de funcţionare a Primăriei Suceava, de trei ori mai mici decât în 2004

Fondurile prevăzute pentru funcţionarea primăriei reprezintă doar 4,38% din buget.

„În 2004, când am venit primar al municipiului Suceava, erau undeva la 12% cheltuielile pentru autorităţi executive”, a explicat primarul Ion Lungu.

Capitolul Datoria publică reprezintă 3,53% din buget, în vreme ce capitolul Ordine publică – Poliţia Locală şi Protecţia Civilă are alocate 1,72% din venituri.

Capitolul Sănătate va beneficia de 1,52% din bugetul pe 2013, Fondul de Urgenţă reprezintă 1,48%, cel de Cultură şi culte – 1,02%, iar cel de Sport – 0,99%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul Sucevei, cu 10% mai mic decât anul trecut.
 Vizualizări articol: 1235 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bugetul Sucevei, cu 10% mai mic decât anul trecut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   AVERTISMENT trimis de
(21 feb 2013, 11:04:53
Mana la ochi toata lumea,urmeaza imagini socante...; ,,poiezia,, lui DEBILCEDAR!!laughing))
2.   In buzunarele voastre... este loc!? trimis de
(21 feb 2013, 14:10:27

,,capitolul Învăţământ este campion, cu 30,18% din totalul veniturilor""..daca sunt campioni, taiati de la ei si puneti la voi...ca si asa profii nu fac nimic de sute de ani! Ce-am vazut eu discutii, ca profii, nu muncesc si fac numai rau societatii noastre capitaliste....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei