Începând din toamna anului trecut, circa 900 de elevi suceveni urmează cursurile claselor profesionale. 20 de unităţi şcolare din judeţ au organizat 42 de clase profesionale, pentru 16 calificări. Cei care frecventează învăţământul profesional primesc lunar o bursă în cuantum de 200 de lei, însă în cazul în care şcolarul acumulează peste 40 de absenţe nemotivate plata acesteia se suspendă. Dacă la începutul anului şcolar erau în plată 860 de astfel de ajutoare financiare, în prezent numărul beneficiarilor a scăzut la 793.
Totodată, dacă au mai mult de zece ore la care au lipsit nemotivat, bursa profesională li se suspendă elevilor pentru o lună, iar dacă au comis abateri disciplinare grave demne de scăderea notei la purtare până la 7, nu vor mai primi cei 200 de lei timp de trei luni. De asemenea, elevii repetenţi nu vor mai primi cei 200 de lei.
Clasele profesionale reînfiiţate în toamna anului trecut oferă o pregătire profesională cu durata de doi ani în vederea dobândirii unei calificări. În primul an se face 40% teorie şi 60% practică, iar în cel de-al doilea an practica va reprezenta 75% din programul de studiu.
Cei care sunt beneficiari ai programului social ”Bani de liceu” nu vor mai primi cei 180 de lei, ci doar bursa profesională de 200 de lei.
343 de elevi au pierdut banii de liceu
În cazul în care un elev de liceu adună 20 de absenţe nemotivate pe parcursul unei luni, se impune sistarea plăţii bursei „Bani de liceu”, iar odată ce a fost anulată plata, ajutorul social nu mai poate fi reluat. Pentru mii de elevi banii primiţi de la stat reprezintă o motivaţie importantă pentru a nu mai absenta în mod nejustificat de la orele de curs, în vreme ce alţii au pierdut bursa din cauza absenţelor cumulate.
La începutul anului şcolar a fost aprobată plata a 10.019 burse sociale, în prezent numărul beneficiarilor scăzând la 9.676.