Primăriile localităţilor care fac parte din proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu la standarde europene”, pe componenta de instalaţii de gaze naturale, vor trebui să plătească anul acesta rate şi dobânzi la creditul contractat în valoare de 1,2 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Suceva, Cătălin Nechifor, în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu primarii suceveni.
Nechifor a amintit că pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” a fost contractat un credit de 86,3 milioane de euro, împrumutul beneficiind de garanţii guvernamentale. De precizat că împrumutul a fost contractat, printre altele, pentru reabilitarea sistemelor de termoficare din şase oraşe ale judeţului şi extinderea reţelei de distribuţie a gazului metan în 61 de localităţi.
Cătălin Nechifor a explicat că ratele şi dobânzile la acest credit vor fi plătite până în anul 2030. „Facem eforturi foarte mari, şi ştiu că şi dumneavoastră sunteţi foarte preocupaţi, pentru a găsi o rezolvare pentru această presiune financiară care o regăsim la foarte multe localităţi din Suceava”, a spus Nechifor. El a adăugat că până în momentul de faţă au fost rambursate cinci rate, în valoare de 10,5 milioane de euro, precum şi dobânzi de 43,4 milioane de euro.
„Până în 2030 a mai rămas de rambursat o sumă de 75,7 milioane de euro. Rămâne în continuare o presiune extrem de mare, an de an, pentru că semestrial primim informări de la Ministerul Finanţelor. Anul trecut s-a găsit o rezolvare la nivel de Guvern şi s-a alocat suma de 15 milioane de lei pentru Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Siret, pentru a plăti rata şi dobânda aferentă anului 2012. Una peste alta, pentru anul în curs o să avem o valoare destul de mare de susţinut şi vreau să aveţi garanţia că facem în continuare eforturi la Guvern pentru a găsi soluţii”, a arătat şeful administraţiei judeţene.
El a mai spus că, din împrumutul total, în conturi mai este disponibilă o sumă de aproximativ 5 milioane de euro. Cătălin Nechifor a arătat că suma poate fi folosită pentru plata ratelor şi dobânzilor care trebuie achitate de primăriile care fac parte din componenta pe gaz metan a proiectului.
O prioritate pentru perioada următoare va fi continuarea lucrărilor pentru construcţia magistralei de gaz metan către Vatra Dornei. Preşedintele CJ Suceava a amintit că, în guvernarea trecută, întreaga investiţie realizată în construcţia magistralei de gaz metan a fost transferată gratuit către compania de stat Transgaz, care se obligase să continue lucrările până la Vatra Dornei. Cătălin Nechifor a spus că a luat deja legătura cu Transgaz şi cu reprezentanţi ai Guvernului pentru ca aceste lucrări să fie finalizate.
Şase oraşe sucevene trebuie să plătească peste 500.000 de euro pentru proiectul SAMTID
Pe de altă parte, Cătălin Nechifor a declarat că şase oraşe sucevene trebuie să plătească anul acesta peste 500.000 de euro, reprezentând ratele şi dobânzile pentru creditul contractat în vederea realizării proiectului SAMTID, prin care au fost reabilitate sistemele de apă. Nechifor a arătat că proiectul a fost implementat în Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Gura Humorului, Siret, Solca şi Vatra Dornei. Investiţiile au fost realizate din fonduri europene şi guvernamentale, dar şi printr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii. Nechifor a spus că ratele şi dobânzile la acest credit se plătesc din anul 2006, valoarea acestora pentru anul 2013 fiind de 503.000 de euro.
(20 feb 2013, 14:50:10
[DUPA PROIECTE DE ATUNCI]SI TREBUIA MODERNIZATA ANUAL,NU STIM DACA E GATA.
INSA VA PUTETI OCUPA DESPRE AVARIILE APARUTE SI REMEDIATE DIN RETEA.
CA SA FACETI ROST DE BANI,SOLICITATI EXPERTILOR CU PIXU' DE LA ASOCIATIILE DE PROPR.AJUTORUL,EI STIU CUM SA REZOLVE ASTFEL DE NEAJUNSURI!
SE CAM FACE FRIG.....SI SE INNOREAZA......SI VINE SI INTUNERICU....