O şansă pentru copiii care provin din familii sărace, dezorganizate, copii orfani, traumatizaţi, este Casa de tip familial „Colţ Alb”, din cadrul Protecţiei Copilului Suceava, universul mai multor perechi de fraţi, care şi-au unit destinele într-un loc neutru, dar care le oferă siguranţă, echilibru şi dreptul la educaţie.
16 minori, cu vârste cuprinse între 2 ani şi 4 luni şi 18 ani, sunt internaţi în acest centru social, unde, pe lângă cazare, masă, toţi copiii urmează o formă de învăţământ, sunt consiliaţi psihologic şi pregătiţi pentru viaţă, pentru perioada când nu vor mai fi sub „umbrela” statului.
Au putut să-şi exprime emoţiile în mod pozitiv
În cei zece ani de când funcţionează „Colţ Alb”, au fost „salvaţi” peste 20 de copii şi tineri, cu poveşti tulburătoare, care au luptat mereu cu lipsurile, dar care, prin artele frumoase, prin pasiunile lor, au reuşit să îşi dezvolte mai mult stima de sine, sensibilitatea estetică şi să devină nişte exemple pentru semenii lor. Este vorba de tineri care acum studiază medicina (Alin, Elvis), cibernetica (Ionuţ), pictura sacră (Andreea) sau designul vestimentar (Cristina), la facultăţi prestigioase din ţară, la învăţământ fără taxă. Talentul în pictură, sculptură, sport, muzică le-a dat acestor copii, la vremea când au intrat în sistemul de protecţie socială, o deschidere mai mare spre activităţile culturale, creative, prin care au putut să-şi exprime emoţiile în mod pozitiv, fără să se întoarcă mereu în trecutul nu foarte uşor.
Ajutaţi să învingă greutăţile vieţii
Şefa Casei de tip familial „Colţ Alb”, Lucia Ştefan, ne-a spus că, din luna septembrie a anului trecut şi până acum, trei copii au fost reintegraţi în familiile naturale. Acesta este şi scopul centrului, ne-a explicat ea, „copiii să stea la noi o perioadă, până ce problemele din familiile lor vor fi rezolvate şi vor putea să revină acolo unde le este locul. Din păcate, nu în toate cazurile se poate face reintegrarea. La <Colţ Alb> minorii beneficiază de găzduire, îngrijire, educaţie, consiliere, toţii copiii de aici sunt la şcoli normale şi sunt pregătiţi în vederea reintegrării sau integrării familiale şi socio-profesionale. Fiecare dintre copii este implicat în activităţile <casei>, ca într-o familie: la bucătărie, la curăţenie, spălătorie”.
Mezinii de la „Colţ Alb”
Iustin, în vârstă de 2 ani şi 4 luni, mezinul de la căsuţa de tip familial „Colţ Alb”, este internat de doar trei săptămâni, împreună cu surioara lui mai mare, în vârstă de 4 ani. Cei doi fraţi au mai stat câteva luni, împreună cu mama lor, la un centru maternal, după care au fost aduşi la „Colţ Alb”. „Părinţii minorilor provin tot din sistemul de protecţie a copilului. Au constituit o familie timp de trei ani, însă, în acest moment, sunt în divorţ. Părinţii au spus că îşi lasă copiii la noi pentru o perioadă de şase luni. Încercăm să-i consiliem şi pe părinţi, pentru a face în aşa fel încât să nu se îndepărteze de copii, ci, dimpotrivă, să se împace, dacă este posibil, să îşi continue viaţa împreună cu cei doi copii. Minorii sunt vizitaţi de părinţi destul de des, chiar de trei ori pe săptămână. Au venit şi separat, dar m-au surprins plăcut săptămâna trecută, când au venit împreună, cu un ursuleţ mare de pluş pentru copilaşi”, ne-a spus Lucia Ştefan.
Orfani de mamă, cu un tată iresponsabil
Ozana are 18 ani şi stă în centrul social de un an. Elevă la un liceu sucevean, adolescenta provine dintr-o familie dezorganizată, săracă. De fapt, din ce ne-a spus şefa centrului, fata se afla în pragul abandonului şcolar, din cauza lipsurilor, lucru pe care nu şi-l dorea. Eleva mai ţine legătura cu mama, pe care o vizitează din când în când, la Câmpulung Moldovenesc.
Alexandra, în vârstă de 17 ani, şi frăţiorul ei Alexandru, în vârstă de 9 ani, au ajuns la „Colţ Alb” acum doi ani, după ce mama lor a decedat, iar tatăl, în grija căruia au rămas, îi neglija şi nu se ocupa de creşterea şi educaţia lor. Alexandra, elevă în clasa a X-a la un colegiu prestigios din Suceava, ne-a spus că mereu i-a plăcut să înveţe şi că asta va face în continuare, indiferent de problemele grele prin care a trecut, în principal momentul în care şi-a pierdut mama. Vrea să urmeze o facultate, să se realizeze prin propriile ei forţe.
Fraţi luaţi de stat, după ce mama lor a plecat la muncă peste hotare
Fraţii Cosmin, în vârstă de 9 ani, şi Florentina, în vârstă de aproape 18 ani, au ajuns în sistemul de protecţie după ce mama lor a plecat la muncă în străinătate, iar tatăl nu a reuşit să aibă grijă de copii. Fraţii mai ţin legătura telefonic cu mama, care, din când în când, le mai trimite şi sume de bani.
Loredana are 9 ani şi este elevă la Şcoala Gimnazială Nr. 4 Suceava. Ne-a spus că se simte bine cu colegii şi că la „Colţ Alb” este familia ei.
Edi are 6 ani şi de doi ani stă la centrul social coordonat de Lucia Ştefan. „Provine dintr-o familie în care părinţii se ceartă des. Edi mai are un frăţior, în vârstă de aproape 2 ani, care este în plasament la un asistent maternal profesionist. Mama îl vizitează pe Edi destul de des. Tata vine mai rar. Noi vrem să-l aducem şi pe frăţiorul lui aici, să crească împreună, dar trebuie să împlinească 2 ani. Edi are fotografii cu părinţii lui, cu fratele lui, pe care le păstrează cu multă atenţie în dulăpior. Îi place să se mai uite la ele, să-i treacă dorul de cei dragi. Este un copil frumos, energic, isteţ, care nu ne face probleme deosebite”, ne-a povestit şefa centrului.
Ea a completat că fiecare copil care stă în centru este responsabilizat cu anumite sarcini: curăţenie, bucătărie, spălat, pe lângă orele de pregătire pentru a doua zi, la şcoală.