Averea liderului PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a crescut în câteva luni, mai exact din momentul în care a ajuns consilier judeţean şi vicepreşedinte al administraţiei judeţene, şi până a părăsit această funcţie, la sfârşitul anului trecut. Cel puţin aşa reiese în urma analizei declaraţiilor de avere pe care Alexandru Băişanu le-a depus la preluarea funcţiei de consilier local judeţean, în luna iunie 2012, apoi la încetarea mandatului de consilier şi, nu în ultimul rând, din declaraţia depusă după preluarea mandatului de deputat în Parlamentul României. Modificări în declaraţiile de avere au apărut şi la ceilalţi doi consilieri judeţeni suceveni care în urma alegerilor parlamentare de anul trecut au reuşit să obţină mandate de parlamentar, Neculai Bereanu şi Cezar Cioată.
Băişanu a achiziţionat un spaţiu comercial de 360 de metri pătraţi în municipiul Suceava
În momentul în care a obţinut mandatul de consilier judeţean în urma alegerilor locale din luna iunie 2012, Alexandru Băişanu a depus o declaraţie de avere, înregistrată în data de 20 iulie a.c., din care rezulta clar că este cel mai înstărit membru al deliberativului judeţean. Băişanu, care a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, declara la vremea respectivă că deţine 2,3 hectare de teren în Suceviţa, cumpărat în 2000, şi 664 de metri pătraţi de teren intravilan în Suceava, o casă de vacanţă în Suceviţa, de 400 de mp, şi o casă de locuit în Suceava, de 460 de mp. Băişanu a mai declarat un autoturism BMW 530, metale preţioase şi bijuterii dobândite în perioada 1999-2012, în valoare de peste 50.000 de euro, dar şi obiecte de artă, colecţii de artă, numismatică şi filatelie, achiziţionate între anii 1986-2012, în valoare de peste 50.000 de euro. La acestea se mai adaugă un depozit bancar de 100.000 de euro, iar în declaraţia de avere menţiona că a împrumutat două firme sucevene cu o sumă totală de 146.000 de euro. Din aceasta sumă, 100.000 de euro au fost împrumutaţi firmei care deţine postul de televiziune Plus TV. Băişanu a mai declarat că i-a împrumutat unei persoane fizice 150.000 de euro.
Toată această avere a liderului PNL Suceava se regăseşte şi în cele două declaraţii de avere pe care le-a depus la încetarea mandatului de consilier judeţean (înregistrată la data de 3 ianuarie 2013) şi la preluarea mandatului de deputat (19 decembrie 2012). În noile declaraţii de avere apar însă şi o serie de modificări, în sensul că, în doar aproximativ cinci luni, Alexandru Băişanu a reuşit să achiziţioneze un spaţiu comercial de 360 de metri pătraţi, aflat în Suceava, şi un autoturism Audi (fără a fi precizat exact modelul). Băişanu declară că spaţiul comercial l-a achiziţionat împreună cu soţia sa, Adela.
La capitolul venituri, liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu, a declarat că a obţinut salarii de 20.000 de lei de la Universitatea Suceava, în calitatea sa de conferenţiar universitar. Băişanu a mai declarat şi alocaţiile totale ale copiilor de 1.008 lei şi veniturile obţinute de soţie la cabinetul stomatologic, de 13.600 de lei. În declaraţia de avere depusă la încetarea mandatului de consilier judeţean, Alexandru Băişanu mai declară şi un venit de 23.000 de lei, pe care l-a încasat ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava.
Cezar Cioată a primit o donaţie constând în două apartamente
Actualul deputat PP-DD Cezar Cioată declara la începutul lunii octombrie 2012, după ce a preluat funcţie de consilier judeţean, că deţine jumătate dintr-un teren intravilan de 1.214 mp şi un teren de 911 mp în oraşul Broşteni, jumătate dintr-o casă de 200 de metri pătraţi în acelaşi oraş, o autoutilitară Volkswagen Transporter şi un autoturism Volvo. Cioată a mai declarat un leasing auto în valoare de 15.000 de euro şi încă un împrumut de 10.000 de euro de la BRD. El a mai declarat că din activitatea de inginer la Compania Naţională a Uraniului a obţinut un salariu de 36.000 de lei, iar soţia sa, de profesie jurist, a obţinut un venit de 8.400 de lei.
În declaraţiile ulterioare, pe care le-a depus la încetarea mandatului de consilier judeţean şi la preluarea funcţiei de deputat, Cezar Cioată mai menţionează două apartamente în Broşteni, despre care spune că le-a primit ca donaţie. În declaraţiile de avere mai apare şi un autoturism Peugeot, cel pentru care contractase un leasing. De remarcat faptul că în declaraţia depusă la încetarea mandatului de consilier, Cezar Cioată declară un debit de 70.000 de lei, la Unicredit Ţiriac, împrumut contractat în 2012 şi scandent în 2017, însă acesta nu a mai fost menţionat şi în declaraţia de avere depusă la Camera Deputaţilor. La finalul mandatului de consilier, deputatul PP-DD a mai spus că a obţinut venituri salariale de 37.000 de lei de la Compania Naţională a Uraniului şi o indemnizaţie de consilier de 1.710 lei.
Neculai Bereanu a obţinut venituri de 60.000 de lei din vânzarea de mere
În declaraţia de avere depusă la Consiliul Judeţean Suceava la sfârşitul lunii iulie 2012, actualul senator PSD Neculai Bereanu declara că nu are terenuri, locuinţe, maşini, bijuterii sau conturi bancare. În schimb, Bereanu avea împrumuturi acordate în nume personal către două firme, unul de 305.000 de lei şi unul de 130.000 de lei. El a mai trecut datoriile pe care le are către două persoane fizice, de 64.700 de euro şi 22.000 de dolari. Neculai Bereanu a declarat la vremea respectivă un venit din salariu de 6.360 de lei, în calitate de angajat al unei firme private.
După încetarea mandatului de consilier judeţean, din declaraţiile de avere de la încetarea mandatului de consilier şi de la preluarea funcţiei de senator reiese faptul că Neculai Bereanu a recuperat împrumutul de 305.000 de lei, iar din împrumutul de 130.000 de lei i-a mai rămas de recuperat 46.000 de lei. În ultimele declaraţii de avere mai apare doar o singură datorie pe care o are către o persoană fizică, în valoare de 10.000 de euro. Nu în ultimul rând, în declaraţia depusă la Senat, Neculai Bereanu mai menţionează venituri obţinute din vânzarea de mere, în sumă totală de puţin peste 60.000 de lei, precum şi venitul obţinut în calitate de director de vânzări al unei firme private, în sumă de 5.830 de lei.
(18 feb 2013, 12:23:09