Zeci de suceveni sunt condamnaţi la boală după ce, începând de joi, reprezentanţii Termica şi ACET au hotărât sistatea căldurii, a apei calde şi a celei reci, condiţii minime pentru un trai decent. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia autorităţilor asupra pericolului la care este expusă populaţia, odată cu oprirea apei.
Potrivit dr. Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava, „nu recomandăm întreruperea apei potabile din cauza riscurilor sanitare mari la care este expusă populaţia. Prin lipsei apei sau prin lipsa calităţii acesteia se pot transmite foarte multe boli, îndeosebi afecţiuni ale aparatului digestiv. De regulă, virusurile sunt potenţate de un grad ridicat de insalubritate, iar lipsa unei igiene adecvate duce la apariţia numeroaselor boli deloc uşoare. Multe dintre ele sunt produse de bacilul Coliform (Coli), o bacterie de origine intestinală. Este cunoscut faptul că enterovirozele produc un real disconfort”.
Medicii se aşteaptă la o incidenţă crescută şi a hepatitei virale, diagnostic cu repercursiuni deosebite asupra sănătăţii oamenilor şi care implică numeroase zile de spitalizare.
Totodată, pe lângă zecile de suceveni de la blocuri, sistarea apei a fost pusă în discuţie şi în cazul căminelor de liceeni şi studenţi, în rândul populaţiei şcolare existând un risc epidemiologic extrem de ridicat cauzat de contactul permanent dintre tineri.
„Nu ştiu în ce măsură cei care îşi asumă riscul opririi alimentării cu apă potabilă vor fi direct răspunzători de situaţiile epidemiologice ce pot apărea. Cu toate că nelivrarea apei către populaţie implică o responsabilitate imensă, puţini vor fi cei care vor avea curajul să şi-o asume”, am mai completat Abiţei.
Măsura ACET-ului de a sista furnizarea apei reci în cazul mai multor apartamente din municipiul Suceava este legală, în condiţiile în care societatea a comunicat implementarea acestei măsuri DSP-ului.
Nu e recomandată alimentarea cu apă din puţuri şi fântâni
Una dintre soluţiile spre care se vor îndrepta cei mai mulţi dintre sucevenii rămaşi fără utilităţi o reprezintă puţurile şi fântânile dintre blocuri. Medicii specialişti atrag atenţia populaţiei să nu consume apă din fântâni, puţuri sau izvoare care nu sunt corespunzătoare normelor sanitare. De cele mai multe ori, aceste surse de apă nu sunt supravegheate sau administrate, iar apa nu este potabilă.
„Nu se cunoaşte calitatea apelor din acele fântâni, dat fiind faptul că acestea nu sunt administrate de nimeni, iar analizele fizico- chimice şi bacteriologice nu sunt efectuate. Consumatorii de apă de la aceste surse trebuie să ne solicite recoltarea probelor şi efectuarea de analize pentru a ne pronunţa asupra calităţii apei”, mai explică Abiţei.
De menţionat faptul că este important ca apa din aceste surse să nu fie folosită pentru sugari şi copii mici, nici măcar fiartă. Prin fierbere dispar microbii, însă compoziţia chimică rămâne aceeaşi. Totodată, prin fierbere nitraţii nu se pot distruge, dimpotrivă, concentraţia acestora creşte.
(16 feb 2013, 11:18:04
Numai pentru mostrele astea de inconstienta si de durere dorsala, si ar trebui sa ai bunul-simt (ha!) sa-ti dai demisia:
1 - "Nu ştiu în ce măsură cei care îşi asumă riscul opririi alimentării cu apă potabilă vor fi direct răspunzători de situaţiile epidemiologice ce pot apărea. Cu toate că nelivrarea apei către populaţie implică o responsabilitate imensă, puţini vor fi cei care vor avea curajul să şi-o asume" Pai bre, esti de la DSP, ar trebui sa STII in ce masura raspund de urmari cei care intrerup apa. Ba chiar cred ca ar trebui sa controlezi aspectul acesta.
2 - "Nu se cunoaşte calitatea apelor din acele fântâni, dat fiind faptul că acestea nu sunt administrate de nimeni, iar analizele fizico- chimice şi bacteriologice nu sunt efectuate" Dafuq bai nea sefu de la DSP, vrei sa fac eu analizele? Adica stii ca lumea ia apa de acolo si te doare in pix de calitatea lor. Pui frumos manuta impreuna cu primaria (in a carei administrare cred ca sunt aceste surse de apa) si FACI naibii analize. Si dupa aia pui un indicator la fantana cu rezultatele analizelor si cu avertizari daca e cazul. Cred ca e datoria si chiar obligatia desepeului.
Bai, numai declaratii din scaune moi si din birouri caldute se fac, nimeni n-ar misca un pai. Numai "atragem atentia" si "nu stiu" se aude. Si nu se face ceva!