O fetiţă în vârstă de 11 ani a fost găsită ieri, 14 februarie, la cerşit, în zona Mărăşeşti, de reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava, în urma unei sesizări telefonice. Minora a negat iniţial că este la cerşit şi le-a spus asistenţilor sociali că de fapt o aşteaptă pe mama ei. După scurt timp, s-a arătat la faţă şi mama minorei, care, chipurile, stătea „în umbră” şi îşi supraveghea copila. Femeia nu a recunoscut că îşi exploatează copila şi o obligă să practice cerşetoria, motiv pentru care a refuzat şi propunerea de instituţionalizare a minorei, într-un centru de plasament sau la un asistent maternal profesionist. Directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isăilă, ne-a spus că minora provine dintr-o familie numeroasă din comuna Şcheia. „Situaţia familiei este cunoscută de Primăria Şcheia. Sărăcia în care trăiesc copiii şi faptul că mama îi trimite la cerşit este un fapt grav, însă mama copiilor a refuzat să fie ajutată de noi, declarând că se va ocupa personal de creşterea şi supravegherea copiilor, în special a minorei găsite la cerşit”, a declarat Margareta Isăilă.
De la cerşetorie la delicvenţă, doar un pas
Psihologul Nicoleta Haşovschi ne-a explicat că „familiile care îşi trimit copiii să practice astfel de <meserii>îi privează de dreptul de a avea o copilărie normală, care să le asigure o dezvoltare fizică şi psihică sănătoasă. Muncile grele la care pot fi supuşi, orele petrecute în frig, pe stradă, potenţialele pericole la care pot fi expuşi (violenţe verbale, fizice, violuri) pot genera, pe termen mediu şi lung, dezechilibre comportamentale şi psihice ale copiilor, care vor creşte deficitar şi vor ajunge tineri delicvenţi. De altfel, majoritatea delicvenţilor provin din familii dezorganizate, în care nu au beneficiat de atenţie, afecţiune, interes de modele parentale sănătoase, echilibrate”.
Cerşetori, din neam în neam
Margareta Isăilă a adăugat că minorii cerşetori sunt privaţi de educaţie, „deoarece timpul preţios petrecut pe băncile şcolii, clădindu-şi un viitor confortabil, este mai profitabil petrecut colectând dovezi de milă de la oameni de bine”.
„Timpul înseamnă bani” este deviza cerşetorilor, care cresc, de mici, după cum explică psihologul Haşovschi, într-un spirit antreprenorial şi concurenţial care îl fac să găsească soluţii inovatoare de a obţine atenţia şi mila celor ce au un ban în plus de dat, ei devenind adevăraţi actori de stradă şi buni psihologi, speculând orice grimasă a trecătorilor care le poate da de înţeles că acea persoană poate cădea în capcana poveştilor lor emoţionante. Prin dărnicia lor, trecătorii încurajează cerşetoria, ei fiind sensibilizaţi mai mult de mâna întinsă a unui copil. „Odată deveniţi adulţi, aceşti copii îi vor învăţa, la rândul lor, pe descendenţii lor despre modalitatea cea mai facilă de a realiza profit, fără efortul implicat de frecventarea şcolilor sau limitările numeroase ale legislaţiei în vigoare”, a completat psihologul Nicoleta Haşovschi.
(16 feb 2013, 05:19:37