Doi soţi din comuna Frătăuţii Noi au fost trimişi în judecată în cursul zilei de ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava, cei doi fiind acuzaţi că au exploatat prin muncă mai multe persoane la spălătoriile pe care inculpaţii le-au închiriat pe teritoriul Angliei.
Ştefan Dorin Bechian (37 de ani), alias „Trancan”, şi Elena Bechian (40 de ani) au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Pe lângă cei doi soţi, în acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Ştefan Ovidiu Pleşca (32 de ani), din aceeaşi localitate.
Dintre cei trei, doar “Trancan” va putea fi adus în faţa judecătorilor, bărbatul fiind extrădat luna trecută din Anglia, după ce timp de doi ani a fost dat în urmărire internaţională.
Ceilalți doi au fost trimişi în judecată în lipsă, nefiind încă prinşi de anchetatori.
Pe numele lor au fost emise mandate europene de arestare.
Munceau zi de zi, de la ora 8:00 la 19:00. Duminica, programul era până la ora 16:00
Potrivit ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava, Ştefan Dorin Bechian, a închiriat în cursul anului 2008, împreună cu soţia sa, mai multe spălătorii auto în Anglia, situate în parcările unor supermarketuri din oraşele Stroud, Tetbury, Gloucester şi Bishop’s Cleeve, spălătorii la care ar fi fost exploatate zeci de persoane din judeţele Suceava şi Botoşani, cu complicitatea celorlalţi doi inculpaţi.
Victimele erau ademenite cu promisiuni de salarii de 1.000 de euro, transport, cazare şi masă asigurate, iar apoi erau obligate să doarmă nouă-zece în cameră, pe jos, să muncească şapte zile din şapte, cu masa doar o dată-n zi, primind nici jumătate din banii promişi şi fiind pedepsite chiar şi când îşi cumpărau o pereche nouă de ciorapi.
Munca efectivă începea la ora 8:00 şi se termina în jurul orei 19:00. Singura excepţie era duminica, când programul era redus până la ora 16:00.
„Părţile vătămate au aflat că vor spăla manual autoturisme, fiecare având câte un cărucior utilat special, cu bureţi, lavete, detergenţi şi apă, cu care trebuiau să se deplaseze prin parcarea unui supermarket şi să întrebe conducătorii auto dacă nu doresc să spele autovehiculul. Totodată, părţilor vătămate li s-a transmis ca toţi banii primiţi de la clienţi să fie predaţi, inclusiv bacşişurile”, susţin anchetatorii.
Toată activitatea, au stabilit anchetatorii, se efectua sub supravegherea strictă a câte unui „şef de echipă” –supraveghetor, care întocmea tabele cu autovehiculele spălate de fiecare lucrător şi cu sumele încasate, pe care la sfârşitul zilei le preda lui Ştefan Dorin Bechian.
Procurorii DIICOT susţin că soţii Bechian exercitau o presiune constantă asupra părţilor vătămate, impunându-se autoritar prin ameninţări şi violenţe. Nu o dată, unii dintre muncitori au fost agresaţi fizic.
„Trancan”le spunea mereu muncitorilor că are relaţii cu lumea interlopă din România şi că ar putea face oricând apel la „cunoștințele” sale care l-ar ajuta necondiţionat.
Când ploua afară, nu primeau de mâncare
Victimele au declarat că pe perioada cât au muncit la spălătoriile închiriate de soţii Bechian au primit doar o masă pe zi, cea de seară, iar dimineaţă şi la prânz, din când în când, câte o gustare.
La cererea lor, Ştefan Dorin Bechian le dădea sume modice, în jur de cinci lire, pentru a-şi cumpăra ţigări sau cartele telefonice, iar banii le erau scăzuţi din plata lunară.
În zilele în care ploua şi nu puteau merge la muncă – se mai arată în rechizitoriu – muncitorii nu primeau nimic de mâncare, întrucât, a declarat unul dintre ei, „regula era dacă nu câştigăm bani, nu mâncăm”.
Unul dintre „sclavi” le-a povestit anchetatorilor că în cinci luni de muncă la spălătoriile familiei Bechian a primit doar 300 de euro. Acesta, dar şi o parte dintre victimele soţilor Bechian, s-au constituit parte civilă, cerându-le inculpaţilor suma de aproape 7.500 de euro şi 3.000 de lire sterline.