Aleşii locali suceveni au decis ieri, într-o şedinţă extraordinară, majorarea capitalului social al societăţii de termoficare a municipiului cu zece milioane de lei, dar au aprobat şi demersurile necesare obţinerii unui credit de 13 milioane de lei, de la Trezorerie, cu care să achite datoriile către Termica.
Banii obţinuţi astfel, cu o dobândă de 5,25%, care trebuie returnaţi în cinci ani, urmează să fie folosiţi la plata cărbunelui necesar funcţionării Termica în această iarnă.
Proiectul, votat în unanimitate, dă mână liberă conducerii Primăriei Suceava să depună documentaţia necesară aprobării creditului la Ministerul de Finanţe.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că suma cerută iniţial a fost de 15 milioane de lei (150 de miliarde de lei vechi), dar cum creditul se aprobă pentru stingerea arieratelor, nu li se pot aproba decât 13 milioane de lei, pentru că restul datoriilor nu au o vechime mai mare de 90 de zile.
Edilul sucevean a precizat că, prin contractarea acestui împrumut, în baza OUG nr.3/2013, gradul de îndatorare al Primăriei Suceava va creşte la 18,52%, adică se încadrează în limitele impuse de lege, urmând ca până în 2018 să scadă la 14,25%.
Majorarea de capital de la Termica, cu banii rămaşi la buget
O altă decizie importantă luată ieri de deliberativul local este cea de majorare a capitalului social al SC Termica SA cu zece milioane de lei, de la 73,6 milioane de lei, la 83,6 milioane de lei.
Primarul Ion Lungu a explicat că acest lucru poate fi făcut ca urmare a deciziei ANRE de reducere a costurilor de producţie a gigacaloriei de la 301 lei la 274 de lei:
„În aceste condiţii, Termica va încasa mai puţine subvenţii de la primărie, încât, din cele 30 de milioane de lei repartizate anul acesta în proiectul de buget, 10 milioane le putem vira ca majorare de capital”. Decizia a fost aprobată cu 20 de voturi pentru şi o abţinere.
În baza acestor două hotărâri, Termica Suceava ar urma să beneficieze de o sumă de 23 de milioane de lei din partea Primăriei Suceava, bani cu care să achite parţial datoriile către furnizorii de cărbune, care se ridicau la aproximativ 40 de milioane de lei.
(14 feb 2013, 13:14:06