Ziua Internaţională a Copilului cu Cancer este marcată, pe data de 15 februarie, din anul 2003, când Confederaţia Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer (ICCCPO), care reuneşte 132 de organizaţii din 78 de ţări ale lumii, a instituit această zi.
În fiecare an, mai mult de 200.000 de copii din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu cancer
Scopul marcării acestei zile este de a atrage atenţia asupra celor circa 200.000 de copii cu cancer de pretutindeni depistaţi în fiecare an (din care doar 20% beneficiază de tratament adecvat), de a informa publicul despre cancerul la copii, de a organiza evenimente cu strângere de fonduri pentru organizaţiile de părinţi cu copii bolnavi de cancer (pentru finanţarea unor programe la nivel local), de a promova proiectele şi activităţile desfăşurate de organizaţiile respective.
În fiecare an, mai mult de 200.000 de copii din întreaga lume sunt diagnosticaţi cu cancer, dintre care aproximativ 90.000 mor. Incidenţa (la nivelul anului 2005) era de 8-16 cazuri noi/100.000 de copii (în România sunt 9,5 cazuri noi/100.000 de copii).
Cancerul la copil este greu de recunoscut. De aceea orice părinte trebuie să ştie că:
verificările şi controalele medicale regulate sunt obligatorii, orice semn sau simptom de boală trebuie investigat, diagnosticat, tratat până la dispariţie, orice schimbare în starea de sănătate a copilului trebuie atent analizată de medici şi de părinţi.
Stabilirea precoce a diagnosticului de cancer înseamnă că pacientul poate beneficia de posibilităţile oferite de terapia actuală, cu şanse maxime de vindecare şi risc minim de efecte secundare la distanţă.