Democrat-liberalii caută, împreună cu agricultorii şi fermierii, soluţii pentru criza în care a intrat agricultura românească odată cu măsurile fiscale excesive luate de Guvernul Ponta în acest domeniu. Liderii PDL, în frunte cu secretarul general Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii, au avut luni, la sediul central al partidului, o primă discuţie cu reprezentanţi ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România -LAPAR şi ai Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Bovine din România – FCBR.
„S-a ajuns ca România să aibă în acest sector o mare problemă. Guvernul Ponta nu trebuie să fie surd şi orb la problemele agriculturii”, a declarat Flutur.
El a arătat că printre problemele ridicate de către reprezentanţii asociaţiilor din agricultură s-au numărat neacordarea subvenţiei la motorină pe trimestrul trei al anului trecut şi faptul că nu a fost notificată nici până în prezent Comisia Europeană pentru acordarea subvenţiei şi în anul 2013, tergiversarea Legii laptelui, care duce la pierderea substanţială de fonduri europene, blocarea funcţionării Camerelor Agricole şi dubla impozitare a fermierilor prin măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ponta la începutul acestui an.
„La o serie de legi trebuie aduse actualizări în regim de urgenţă”
”S-a arătat că există multe inechităţi şi aberaţii în impozitare. De exemplu, fermierii vor plăti pentru un metru pătrat de grajd un impozit egal cu al unui metru pătrat de vilă”, a spus Flutur. El a adăugat că reprezentanţii agricultorilor, ai fermierilor dar şi specialiştii din domeniu trebuie să se constituie într-o voce puternică de care guvernarea USL să ţină cont. „Se cere elaborarea unor metodologii de aplicare a legilor astfel încât să se ţină cont de particularităţile zonelor şi ale sectoarelor de activitate. Nu vor putea fi elaborate norme corecte şi echitabile aplicând formule şi tehnici funcţionăreşti. Se cere dialog şi dezbatere. Reprezentanţii PDL vor avea iniţiative legislative, interpelări, precum şi dezbateri în comisiile de specialitate din Parlament privind o serie de legi foarte importante precum Legea exploataţiilor agricole, Legea Cadastrului sau Legea Camerelor agricole. La o serie de legi trebuie aduse actualizări în regim de urgenţă”, a mai spus fostul ministru al agriculturii.
Următoarea întâlnire între reprezentanţii PDL şi cei ai agricultorilor a fost programată peste două săptămâni, atunci când se va adopta un program clar şi un plan de acţiune care să ajute la deblocarea situaţiei din agricultură.